FRISS: Budapestre ért a Tudásmenet, a Kölcsey Ferenc Gimnáziumnál folytatódik a tüntetés

Több száz embert várnak.

Hétfőn reggel indult el a miskolci Herman Ottó Gimnázium elől a száznyolcvan kilométeres Tudásmenet az oktatásért.

A menet indulásának helyszíne és annak célállomása egyaránt szimbolikus jelentőséggel bír. A Herman Ottó Gimnáziumban született meg 2016. január elején az a nyílt levél, amellyel az iskola oktatói az oktatásért felelős tárcához, a Belügyminisztérumhoz fordultak a köznevelés válsága miatt. Többek között azt kifogásolták, hogy a diákok és a tanárok terhei egyre nőnek, fölösleges és értelmetlen adminisztrációval sújtják őket, épp a tanítástól elvéve az időt.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy

  • nem választhatnak szabadon tankönyvet,
  • a túlóráikat nem fizetik ki,
  • bérük értéke pedig folyamatosan romlik.

A Tudásmenet résztvevői szombat délután három óra előtt már Budapesten, a Kerepesi úton a Pillangó utcánál haladtak tovább céljuk felé. A több száz fős tömeg, a Kerepesi úton egy sávot hagyott szabadon a forgalomnak.

Harsány jelszavakat nem skandált senki, az emberek csendben ballagnak az úti céljuk felé — jelentette a helyszínről a Népszava tudósítója.

A menet célállomása is fontos jelentőséggel bír, ugyanis a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium az az iskola, ahonnan egyszerre öt tanárt tettek utcára, amiért tiltakozni mertek.

A Tudásmenet budapesti szakaszához legközelebb 14:30-kor lehet csatlakozni a Kerepesi út és az Örs Vezér tér által határolt parkos részen, később pedig a Puskás Ferenc Stadionnál.

Az esemény Facebook-oldala szerint több száz fős tömeg kíséri majd a résztvevőket az Örs vezér tértől a Kölcsey Ferenc Gimnáziumig, ahova 16:30-tól lehet érkezni a Munkácsy Mihály utca és a Podmaniczky utca kereszteződéséhez. Itt tartanak majd nagygyűlést az oktatás helyzetéről és a Tudásmenet során hallott problémákról.

A tüntetés házigazdája Berta Beáta, a Tanítanék és a budapesti Karinthy Frigyes Gimnázium tanára lesz.

Az eseményen felszólalnak:

Szűcs Tamás (PDSZ) és Totyik Tamás vagy Gosztonyi Gábor (PSZ)

Strbka Anna, diák, (EDF) és Rácz Béla, roma közösségszervező, aktivista, szülő

Felföldi Zsombor, diák (ADOM) és Rábai János, tanár (akit polgári engedetlenség miatt kirúgtak a Karinthy Gimnáziumból)

Bosák Levente, tanár (Pécsi Művészeti Gimnázium, Szakgimnázium és Technikum) és Tölgyfa Gergely, tanár (polgári engedetlenség miatt kirúgott a Pécsi Művészeti Gimnáziumból)

Simkó Edit, tanár (polgári engedetlen, benyújtotta felmondását)

Pilz Olivér, tanár (Tanítanék, Miskolci Herman Ottó Gimnázium) és Törley Katalin, tanár (Tanítanék, polgári engedetlenség miatt kirúgott a Kölcsey Gimnáziumból)

(nepszava.hu)

Kapcsolódó:

Folytatódik a Tudásmenet: A fél országot átgyalogolják a tanárok, hogy így üzenjenek (+videó)

Teljesen új módon tiltakoznak a tanárok: Nem látott még ilyet Magyarország

 

Valódi Hírek