Kiderült: Kinyírták Orbánék a lakáshitelezést

2008 óta nem voltak ilyen betéti kamatok.

A friss adatok szerint tízéves csúcson állnak a lakáshitel-kamatok, és ötéves mélypontra került a folyósítás, ugyanakkor a betétkamatok a 2008-as válság szintjére emelkedtek — írta a hvg.hu, a Bank360 összeállítása alapján.

A jegybank kamatemelései csúnyán visszavetették a lakossági hitelezést Magyarországon a 2022 végére. Tavaly novemberre tízéves csúcsra értek a lakáshitelkamatok, ennek megfelelően a felvett kölcsönök volumene ötéves mélypontra esett vissza a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adatai szerint. A 11. hónapban felvett lakáshitelek átlagos kamata már éppen csak elmaradt a 10 százaléktól (9,96 százalékos lett), ennél magasabb forint lakáshitel-kamatokkal utoljára 2012 szeptemberében szembesült a lakosság — írta a Bank360.hu.

Az adatok szerint a lakossági ügyfelek novemberben 50,6 milliárd forintnyi lakáshitel-szerződést kötöttek a bankoknál, ami

2017 áprilisa óta nem látott mélypont.

A szerződések több mint egyharmada volt végig fix kamatozású, 30 százalék körül volt az ötéves és a tízéves kamatperiódusú hitelek volumene, változó kamatozású hitelt nagyon kevesen igényeltek.

Novemberben szintén tovább nőt a személyi kölcsönök kamata is. A szerződéses összeggel súlyozott átlagos kamat 18,74 százalékosra emelkedett, ami pont egy százalékponttal haladta meg az októberi szintet.

Ilyen magas kamatokkal is utoljára 2015 őszén találkozhattak a banki ügyfelek.

Az MNB adataiból jól látható, hogy a lakosságnak egyre fogy a pénze, egyre kevesebben jönnek ki a hó végére a fizetésükből.

(hvg.hu)

Valódi Hírek