Kiderült: Hazudott a „családbarát” Orbán-kormány a 30 év alatti anyák adómentességéről

Mégsem érvényes minden harminc év alatti anyára az szja-mentesség.

Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár néhány napja jelentette be, hogy 2023. január elsejétől nem kell személyi jövedelemadót fizetniük azoknak a harminc év alatti nőknek, akik gyermeket vállalnak.

Mindezt sokan úgy értelmezték, hogy minden harminc évnél fiatalabb anya részesülhet az szja-mentességben, azonban mint kiderült, egészen más áll a pénteken megjelent kormányrendeletben.

A Magyar Közlönyben megjelent szöveg értelmében „a kedvezmény csak abban az esetben illeti meg az anyát, ha magzatára, vér szerinti, vagy örökbe fogadott gyermekére tekintettel a családi kedvezményre való jogosultsága 2022. december 31-ét követően nyílik meg”.

A 24.hu kérdéssel fordult a rendelettel kapcsolatban a Kulturális és Innovációs Minisztériumhoz, ahonnan azt a választ kapták, miszerint az az anya, akinek a gyermeke 2023. január elsején születik, jogosult a harminc év alatti anyák adómentességére.

Azonban aki harminc év alatti, de 2022. december 31-én, vagy azelőtt született meg a gyermeke, az

elesik az szja-mentességtől.

Amennyiben viszont harminc éves koráig születik még egy gyermeke, úgy rá is érvényes az adómentesség.

Szintén a legújabb Magyar Közlönyből derült ki az is, hogy ha a harminc évet be nem töltött hitelfelvevő nőnek felsőoktatási tanulmányai alatt, vagyok azok sikeres befejezését követő két évben gyermeke születik, vagy örökbe fogad, akkor a fennálló diákhitel-tartozásának megfelelő összegű, vissza nem térítendő gyermektámogatást kap, melyhez a kérelmet a gyermek születését, vagy örökbefogadott gyermek esetén az örökbefogadást engedélyező határozat véglegessé válását követő hatvan napon belül kell benyújtania.

A 24.hu idézte Hornung Ágnes korábbi kijelentéseit, amikor arról beszélt, hogy mint minden más családtámogatásnál, a 30 év alatti anyák szja-mentességével is kettős a céljuk: amellett, hogy a gyermekvállalást ösztönzik,

azt is szeretnék, hogy több pénz maradjon a gyermekes családoknál.

Viszont így csak azoknál a gyermekes családoknál marad „több pénz”, ahol 2022. december 31. után születik a gyermek — írták.

(hvg.hu / 24.hu)

Valódi Hírek