FRISS: Navracsics vallott az EU-s pénzekről

Mint mondta, ő végig optimista volt.

„Sokan vannak, akiknek nem érdekük, hogy megszülessenek a megállapodások Magyarország és az Európai Bizottság között” — állította Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a Magyar Nemzetnek adott interjújában.

Navracsics úgy látja, a magyar kormány és az Európai Bizottság között maradtak vitás pontok, és véleménykülönbségek lesznek a jövőben is, azonban ezeket szerinte mindig meg tudták és meg is tudják vitatni.

Navracsics a tárgyalási folyamat alatt történt „támadásokkal” kapcsolatban azt mondta: az Európai Bizottság nem találhatott olyan pontot a politikai ízlésbeli kérdéseken kívül, amelyet kifogásolhattak volna. Vélekedése szerint szakpolitikai szinten „nagyon jó a kapcsolat” a bizottsággal, és erre a „korrekt viszonyra” elmondása szerint a közeljövőben is törekedni fognak.

„Én végig optimista és elszánt voltam, mindenképpen el akartam kerülni, hogy Magyarország forrást veszítsen”

— fogalmazott Navracsics az EU-s pénzek visszaszerzését célul kitűző tárgyalássorozatáról.

A lap felidézte, hogy Navracsics a múlt héten Facebookon videóüzenetben közölte: az év végéig a magyar kormány minden olyan megállapodást aláírt az Európai Bizottsággal, amely biztosítja az európai uniós forrásokhoz való hozzáférést. Mindez lehetővé teszi, hogy körülbelül 130 milliárd forintnyi előleg megérkezzen, és ezzel megkezdődhessen a pályázatok kiírása és elindulhassanak az uniós forrásokkal támogatott fejlesztések — magyarázta.

Kifejtette: a teljesítési menetrend utolsó állomása március végén lesz, akkor a magyar törvényhozásnak el kell még fogadnia egy törvénycsomagot, a bizottság pedig arról nyilatkozott, hogy amennyiben a március végi határidő tartható, akkor áprilisban, májusban

„elképzelhető” a források felfüggesztésének megszüntetése.

Navracsics úgy hiszi, az EB is abban érdekelt, hogy a vége felé járjanak ebben az eljárásban.

A következő hetek tárgyalási menetéről szólva közölte: az operatív és a partnerségi megállapodásról folynak az egyeztetések Elisa Ferreira kohézióért és reformokért felelős uniós biztossal. „Januárban bőven lesz tárgyalnivalónk” — jegyezte meg.

A tárgyalási folyamat alatt történt „támadásokról” Navracsics azt mondta: az Európai Bizottság nem találhatott olyan pontot a politikai ízlésbeli kérdéseken kívül, amelyet kifogásolhattak volna, majd hozzáfűzte: a lengyelek most nem tárgyalnak az Európai Bizottsággal, nálunk viszont ilyesmire egyszer sem volt példa.

(magyarnemzet.hu / MTI)

Kapcsolódó:

https://nyugatifeny.hu/2022/12/25/kiszivargott-magyarorszag-elbukhatja-az-osszes-eu-s-penzt

Valódi Hírek