Hivatalos: Megvan, hány embert érdekelt a magyar űrhajósprogram

Új szakaszába lépett a projekt.

Négy jelölt közül fogják kiválasztani azt a magyar űrhajóst, aki a HUNOR-program keretében eljuthat a Nemzetközi Űrállomásra – közölte Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos.

A több ezer jelentkező közül csak 244 pályázat volt érvényes. Közülük választották ki azt a

8 jelöltet,

akiket jelenleg a Magyar Honvédség légiereje tesztel a kecskeméti bázison, ahol a Gripeneken végzett tesztrepülések során mérik, miképpen hat rájuk az extrém gyorsulás.

Ferencz sajnálta, hogy az összes jelentkezőnek csak 16 százaléka volt nő, a miniszteri biztos szerint ennek az oka „a hölgyek önbizalomhiánya”, amin segítene, ha már gyerekkorban biztatnák a lányokat arra, hogy természettudományok felé forduljanak.

Amint tovább szűkítik 4 jelöltre a kiválasztást, megkezdődhet a tréning szakasz, melynek a végén az eredményeket összesítve dől el, ki lesz az a kiválasztott, aki feljut az űrállomásra. A tervek szerint a többiek a földi központból fogják segíteni a küldetését, amelyben a most nem repülő, de szintén kiképzett űrhajósjelöltek tudják majd támogatni a Nemzetközi Űrállomáson dolgozó társukat.

A magyar űrhajós kiválasztása nem csak fizikai tesztek alapján dől el, fontos, hogy a megfelelő jelölt elsajátítsa azokat a kísérleteket, amelyeket az Európai Űrügynökség számára kell elvégeznie a Nemzetközi Űrállomáson.

(via hvg.hu)

Valódi Hírek