Kiderült: Súlyos következményekkel jár a drámai mértékű orbáni infláció

Húsz százalékkal nőtt a bolti lopások száma.

A tavalyi adatokhoz képest jelentősen megugrott a kisebb – vagyis az ötvenezer forint értéket meg nem haladó – lopások száma az év első tizenegy hónapjában — számolt be róla a Népszava az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) adatai alapján.

Tavaly ebben az időszakban 6172 ilyen jellegű esetet regisztráltak, viszont idén január és november vége között már 7560-ra nőtt ez a szám,

ami 22,4 százalékos emelkedést jelent.

Az esetek többségében az elkövetők elsősorban élelmiszert loptak, amit a ruházati, az illatszer, a vegyi áru és a műszaki cikkek követtek.

„A jelenlegi nehezebb gazdasági helyzet az üzletekben elkövetett lopások és lopási kísérletek folyamatosan növekvő számában is megmutatkozik”

— válaszolta Maczelka Márk, a Spar Magyarország Kft. kommunikációs vezetője a lap azon kérdésére, hogy ők tapasztalták-e, hogy emelkedett a bolti lopások száma.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy ezek nem közönséges élelmiszerlopások, sokkal inkább szervezett, sorozatos, megrendelésre, tovább értékesítési céllal történő lopások.

„Egyre kevésbé beszélhetünk egyszerű élelmiszerlopásról, a hangsúly áthelyeződött a szervezett, sorozatos, megrendelésre, tovább értékesítési céllal történő eltulajdonításra. Az üzleteinkbe nem vásárlási szándékkal érkező személyek célzottan készítenek össze »csomagokat« és kísérlik meg azok eltulajdonítását”

— fejtette ki az áruházlánc kommunikációs vezetője. Megjegyezte: az égetett szeszek, az édességek, de a vegyi áru termékek is a lopásérzékenyebb termékek kategóriájába sorolhatók.

Egy kaposvári hipermarket biztonsági őre is megerősítette, ha egyelőre még nem is túlzott mértékben, de nőtt a lopáskísérletek száma, és elmondta:

az áruházban megjelent a „szociális hátterű tolvajlás”.

Ez annyit tesz, hogy felvágottat, tejtermékeket, péksüteményeket, vagy esetleg csokoládét próbálnak meg fizetés nélkül eltulajdonítani a vevők, ám beszámoltak arról is, arra is volt eset, hogy valaki egy csomag élesztővel bukott le.

„A láthatóan kényszerből lopni próbálókkal más a hangvételünk is, a legtöbbször nem hívunk rendőrt, sőt, jegyzőkönyvet sem veszünk fel, mert látszik, először próbálta, és hogy lebukott, olyan trauma érte, hogy a büdös életben nem fogja többször megkísérelni. Mert nem igazi tolvaj, hanem

a végső kényszer, a tehetetlenség, a teljesen elhatalmasodott kétségbeesés vitte rossz útra,

és nem azért érzi rosszul magát, mert mindenki előtt lebukott, hanem mert saját maga előtt szégyenült meg”

— mondta.

Egy Csongrád-Csanád megyei település drogériájában dolgozó nő szintén hasonló tapasztalatokról számolt be: „egyre többen próbálnak fizetés nélkül ezt-azt megszerezni maguknak”.

Hozzátette: pár hete egy idős férfi próbált meg kivinni a boltból egy folyékony mosószert, de az sem ritka, hogy a nők felszakítják a tamponos dobozt vagy a pelenkás zacskót, kivesznek belőle párat és távoznak.

(nepszava.hu)

Valódi Hírek