FRISS: Reagált a honvédelmi miniszter a fideszes szennymédia botrányos kamuriportjára

Újabb részletek derültek ki.

A honvédelmi miniszterhez fordult a Párbeszéd politikusa, azok után, hogy a HírTV elnevezésű kormányzati propagandacsatorna megpróbálta lejáratni őt és a Tanítanék Mozgalmat egy kitalált riportban. A fiktív riportot megalapozó telefonhívás egy alezredes nevén lévő számról érkezett, akinek lánya a tévé riportere is. Minderre reagált Szalay-Bobrovniczky Kristóf is.

„Elfogadható-e, hogy egy katonatiszt telefonjáról indítanak megtévesztő telefonhívásokat?”

— tette fel írásbeli kérdését a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese, Tordai Bence a honvédelmi miniszternek.

Az ellenzéki politikus ismertette is az ügyet a miniszternek. Mint ismert, a Tanítanék Mozgalom december elejei parlamenti demonstrációja után a kormányközeli HírTv bemutatott egy hangfelvételt, amelyen állítólag a szervezet tagja kér tanácsokat Tordaitól. Ezzel akarta bizonyítani, hogy a Tanítanékot baloldali politikai erők irányíthatják.

A mozgalom képviselője és a politikus egyaránt megerősítették a HVG-nek, hogy trollhívás hallható a felvételen.

Később az ellenzéki politikus további részleteket árul el az üggyel kapcsolatban, azok után, hogy pártjával utánajártak, ki hívhatta fel őket a Tanítanék nevében.

A politikus közölte: adatbázisok használatával kiderítették, hogy

a telefonszám a Magyar Honvédség alezredesének a nevén van,

akinek a lánya, F. Boglárka a HírTV riportereként dolgozik.

Tordai hangsúlyozta, a HírTV most szintet lépett: gondolták, ha nincs alapanyag a lejáratókampányhoz, majd ők legyártják a kompromatot.

Tordai ugyanazt a tájékoztatást adta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszternek is:

„egy, a Magyar Honvédség kötelékében szolgáló, magas rangú katonatiszt nevén lévő telefonszámról hívott fel egy ismeretlen a múlt héten. E telefonbeszélgetés során a hívó fél más személynek adta ki magát, a telefonbeszélgetésünket engedély nélkül rögzítette, majd átadta a hangfelvételt a HírTV számára, ahol

megvágva, a megtévesztés és félrevezetés szándékával adták azt közre”.

Hozzátette: „nem állítom azt, hogy a Honvédség alezredese tevőlegesen részt vett ebben a nem éppen tisztességes és törvényes akcióban, de kizárni sem tudjuk mindezt. Annyi bizonyos, hogy legalábbis a telefonján keresztül érintett a botrányban”.

A Párbeszéd politikusa végezetül azt kérdezte a minisztertől: hogyan fér össze a vonatkozó törvénnyel és a katonai esküvel, hogy egy katonatiszt tulajdonában álló telefonszámról megtévesztés céljából intéznek hamis telefonhívást, azt engedély nélkül rögzítik és továbbadják, majd félrevezetés céljából közreadják, illetve tervezik-e kivizsgálni az ügyet?

Szalay-Bobrovniczky Kristóf meglehetősen szűkre szabott válasszal reagált az ügyre.

„Tájékoztatom, hogy a Magyar Honvédség nem érintett az ön által említett telefonbeszélgetésben”

közölte a honvédelmi miniszter.

(hvg.hu)

Valódi Hírek