Tüntettek az egyik legnagyobb vidéki városban: Együtt tiltakoztak a tanárok, szülők és diákok

Korlátozták a forgalmat is.

Szerdán késő délután gyűltek össze mintegy háromszázan Szeged belvárosában azok a szülők, diákok, tanárok, egyetemi hallgatók és oktatók, akik nem elégedettek az oktatás jelenlegi állapotával.

A Telex beszámolója szerint a gyülekező és a program ismertetése után a sorokba rendeződött tiltakozók a Dugonics tér melletti körforgalom zebráin sétáltak át fáklyával és a táblákkal, amelyekre az oktatási tiltakozás jelmondatait, valamint a résztvevő iskolák nevét írták. A körforgalmat teljes elállták, ezzel megállították az összes járművet.

A tiltakozók ezután a Kárász utcára vonultak, menet közben a „Nincs tanár, nincs jövő”, „A csend nem rend” és hasonló skandálásokkal. A Széchenyi téren megálltak, rövid beszédet és verset hallgattak meg. Közösen elénekelték a Grundot, majd felsorakozva a tiltakozás jelképét, a körbe rajzolt felkiáltójelet formázták meg, közben sokan világítottak telefonnal vagy más eszközzel. A demonstráció ezután véget ért, a szervezők felszólították a résztvevőket, hogy csatlakozzanak a bő fél óra múlva kezdődő nyílt oktatási fórumhoz, amelyet a közelben lévő, Grand Cafe nevű kultúrkocsmában tartanak.

A tanácskozáson több mint ötven fős közönség előtt mondta el a színpadon véleményét az oktatási rendszerről tanár, diák, szülő és egyetemista, miközben a közönség tagjai kérdéseket és hozzászólásokat fűztek a témához. A tanárok és a diákok túlzott terhelése kapcsán a közönség egyik tagja, aki középiskolás diáklány, elmondta, hogy neki hetente 35 tanórája van, azokra otthon előtte tanulnia kell, majd az órákon kapott feladatokat is meg kell csinálni, így, mire mindennel elkészül, már nem marad energiája, se kedve, hogy azzal foglalkozzon, ami igazán érdekli, ami a tervezett szakmájához kapcsolódik.

Az egyik tanár pedig azt mondta, túlzás elvárni általános – és középiskolás gyerekektől, hogy többet dolgozzanak, mint egy felnőtt. A közhiedelemben élő és a kormányzati propagandában terjesztett nézetekkel szemben a tanárok is többet dolgoznak, mint a napi nyolc óra, sokan csak az iskolában heti negyven tanórát teljesítenek, (5 munkanap x 8 munkaóra = heti 40 munkaóra) és ehhez jön még az adminisztráció, továbbá az órákra fel kell készülni, és otthonra marad még a dolgozatok javítása is.

(via Telex.hu)

Valódi Hírek