Nem várt ellenállás: Visszaszóltak Gulyás Gergelynek; nincs vége a tiltakozásnak

Ezt nem teszi ki az ablakba a kancelláriaminiszter.

Beszámoltunk róla, hogy Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón így elmélkedett: a „baloldal” (sic!) akadályozta meg a 14 éve kétharmaddal kormányzó Fideszt abban, hogy megemelhessék a pedagógusok béreit.

Gulyás úgy fogalmazott: az Európai Uniótól érkező források a „mi pénzeink, nem ajándékba kapjuk őket”, és 2030-ig vállalták, hogy a diplomás átlagbér 80 százalékkal emelkedik a pedagógusok fizetésével összefüggésben. Megjegyezte, hogy ez körülbelül 6000 milliárd forintba kerül, az EU hozzájárulása pedig nagyjából 700 milliárd forintra rúg.

Kifejtette: január végéig az érintettek megkapják az emelésről szóló határozatot, a pedagógusbér idén átlagosan eléri a 672 ezer forintot, (persze, csak bruttóban – a szerk.) jövőre pedig egy 21 százalékos fizetésemelést terveznek (tekintve a jelenlegi helyzetet, kérdéses, hogy ez jövőre megtörténik – a szerk.)

A politikus állítása szerint így 2025-ben 812 ezer forint lesz a pedagógusok átlagbére, az összeg pedig 2 év múlva 880 ezer forintra rúg majd.

Gulyás sajátos eszmefuttatására hamar reagált a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ). Facebookoldalukra írt csütörtök délutáni posztjukban azt írták:

határozottan visszautasítják a miniszter pedagógusbér-emeléssel kapcsolatban tett kijelentéseit.

Mint írták, a 32,2%-os béremelési ajánlathoz kellett a PDSZ, valamint a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) a nyomásgyakorlása, a diákok és a munkavállalók tiltakozásai, a sztrájkok és a tüntetések.

Tiltakoznak ellene, hogy a kormány a sztrájktárgyalások folytatását 10%-os reprezentativitási küszöbhöz szabta, ezzel a PDSZ szerint Gulyásék meg akarják osztani az érdekképviseletet. Az is a szakszervezetek ellehetetlenítését szolgálta, hogy a Fidesz januártól megszüntette a Magyar Államkincstáron (MÁK) keresztüli tagdíjelvonást.

Nehezményezik azt is, hogy Orbánék semmit nem tettek volna a pedagógushiány és a közoktatás tarthatatlan állapota ellen, ha nem lettek volna a sztrájkok és a tüntetések.

Hangsúlyozták:

a pedagógusok béremelése csak az első lépés a közoktatás megmentéséért.

Továbbra is követelik a munkaterhelés csökkentését mind a tanárok, mind a diákok számára, valamint az oktatási intézmények autonómiájának helyreállítását, valamint a Nemzeti Alaptanterv (NAT) szakemberek általi felülvizsgálatát is kérik.

A PDSZ zárásként kiemelte: nemcsak a pedagógusok béremeléséért, hanem

az oktatási rendszer átfogó és radikális reformjáért is küzdenek.

Az eredeti bejegyzést itt lehet megtekinteni:

(Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete/Facebook)

Valódi Hírek