Itt a pintéri fegyver: Kérdéssorba csomagolva sújthatnak le a tiltakozókra Orbánék

A szakszervezetek szerint felháborító, amit a belügy művel.

Iskolai ügyekben ismét felmérést indít a Belügyminisztérium a szülők, pedagógusok és az iskolaigazgatók körében.

A Népszavához eljutott az intézményvezetőknek és a tanároknak összeállított kérdéssor, amely elvileg anonim, de az igazgatók mégis beazonosíthatóak, mert az iskola OM-azonosítóját meg kell adni a kitöltéséhez.

Egyetért azzal, hogy a jogtalan munkabeszüntetésben részt vevő pedagógusokat felelősségre vonják?

– kérdezi többek között a belügy, miközben még folyamatban vannak a perek, amelyek kimondják, jogszerűtlenek voltak-e az akciók.

A felmérésben az igazgatók megoszthatják véleményüket a szaktárcával olyan kérdésekben is, mint a pedagógusok munkájának értékelése, az intézményi tanfelügyelet, a 2024 nyarától induló új tanári pedagógus-teljesítményértékelő rendszer.

A tanárokat kérdezik az iskolaőrök szükségességéről, a bérek határidőben történő kifizetéséről, valamint arról is, főállásuk mellett folytatnak-e más keresetkiegészítő tevékenységet. Mindkét kérdőívben szerepel egy adminisztratív terhekről, a tanév rendjének változásáról – a hosszabb téli és tavaszi szünetről, rövidebb nyári vakációról – szóló kérdés, valamint a tanulók és a pedagógusok iskolai mobiltelefon-használata is szóba kerül.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője szerint

a felmérésben tipikus alákérdezős kérdések vannak, a nemzeti konzultációs kérdőívekre hasonlítanak,

vagyis teljesen fals eredményekre és kormányzati döntésekre adhatnak lehetőséget. Nagy Erzsébet hozzátette: az, hogy a pedagógusok milyen munkabeszüntetésekben vesznek részt, nem igazgatói hatáskör, ahogy azt sem az intézményvezetők döntik el, az jogszerű-e vagy sem.

A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, Totyik Tamás is hasonlóan vélekedik. Mint rámutatott, a polgári engedetlenség miatt kirúgott tanárok ügyében több bírósági eljárás van folyamatban, így

amíg nem mondják ki, hogy az akciók jogellenesek voltak, addig ennek ellenkezőjét a Belügyminisztérium nem állíthatja.

Az igazgatóknak és pedagógusoknak kiküldött kérdéseket a Szülői Hang Közösség egyik alapítója, Miklós György is propagandaszerűnek tartja, ugyanakkor egyelőre nem tud arról, hogy a szülők is megkapták volna a BM nekik szánt kérdőíveit.

A pedagógusok helyzete, persze, ettől a kérdőívtől sem oldódik majd meg, továbbra is drámai mértéket ölt a szakemberhiány, így a szakszervezetek újabb munkabeszüntetésre készülnek: levélben írták meg a dolgozókat hazugságra biztató Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkárnak 10 pontban a követeléseiket, amelyekről tárgyalni akarnak.

Valódi Hírek