Döntöttek: Elrendelték a Dunaferr felszámolását

Egy kedd esti kormányrendelet értelmében.

A Fővárosi Törvényszék haladéktalanul, már a vonatkozó rendelet hatálybalépésének napján intézkedett a Székesfehérvári Törvényszék által szerdán az ISD Dunaferr Dunai Vasmű Zrt. mint adós ellen kezdeményezett felszámolási eljárásban — közölte a budapesti bíróság csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint a törvényszék hivatalból rendelte el az adós gazdálkodó szervezet felszámolását, és döntött az ideiglenes vagyonfelügyelő kijelöléséről.

Az ideiglenes vagyonfelügyelő kijelölése elektronikus, véletlenszerű kiválasztás alapján történt. Mint írták, az ideiglenes vagyonfelügyelőnek a végzés kézhezvételét követő napon meg kell kezdenie a tevékenységét, amiről nyolc napon belül tájékoztatnia kell a bíróságot.

A hvg.hu arra hívta fel a figyelmet, hogy a rendelet, amely kedd este jelent meg a Magyar Közlönyben, nem nevezi meg a Dunaferrt, de róla szól. A Portfolio megjegyezte: a felszámolási eljárás megindítása lehetőséget adhat a bajba került cégnek, és arra is alkalmas lehet, hogy a vállalat egy új piaci befektető bevonása révén megmeneküljön.

A lap érdeklődésére korábban a Gazdaságfejlesztési Minisztérium megerősítette: egy, az acéliparban érdekelt cégcsoport, a brit-indiai Liberty Steel érdeklődik vevőként a Dunaferr iránt.

A Fővárosi Törvényszék az ideiglenes vagyonfelügyelő kijelöléséről is döntést hozott.

A régóta csődközelben lévő vállalat vezetése a múlt héten még 12 milliárd forintos kormányzati segítségben reménykedett. A vasmű egyik kohója augusztus, a másik november óta nem üzemel, a hét elején pedig a kokszolót is elkezdték leállítani, amit később már nem lehet újraindítani. Hétfőn pedig arról számoltak be, hogy a dolgozók bérének csak egy részét tudták kifizetni.

(MTI / hvg.hu)

Kapcsolódó:

Itt a vége: Leáll Magyarország egyik legnagyobb vállalata, tömegesen mondanak fel a dolgozók

 

Valódi Hírek