Itt a vége: Leáll Magyarország egyik legnagyobb vállalata, tömegesen mondanak fel a dolgozók

Ötezer munkahely került veszélybe Dunaújvárosban.

A Népszava számolt be róla, hogy elkezdték a Dunai Vasmű kokszolójának leállítását, ha pedig leáll, soha többé nem lehet újraindítani. Hozzátették, ez egy két-három hetes folyamat, a Dunaferr ügyében ezért még az idei évben kellene megoldást találni. A lap megjegyezte, egy esetleges új kokszoló építése százmilliárd forintba kerülne.

Már augusztusban és novemberben is leállt a vasmű két kohója, a hideg- és meleghengermű múlt héten fejezte be az árutermelést.

Korábban a Dunaferr Kelet-Ukrajnából importált olcsó alapanyagot, ez azonban 2014-től kezdődően akadályokba ütközött. Később már kétes orosz háttérrel működött a cég, és még Gulyás Gergely miniszter sem tudta megmondani, hogy pontosan ki is a tulajdonos. Annyit viszont a miniszter elárult, hogy

a vállalat 450 milliárd forintos adósságot halmozott fel.

Akár négy-ötezer munkahely megszűnésével is járhat a cég felszámolása, amit a kormányzat nemrég egy rendelettel is megkönnyített. A gyár információi szerint kedden már tömegesen mondtak fel a Dunaferr dolgozói, mert aki csak megteheti, minél hamarabb szeretne biztos megélhetést találni a városban vagy annak közelében.

Az ügyre rálátó források szerint a kormány a Dunaferrt nemzetközi szereplőnek adná tovább, a múlt héten a brit Liberty Steel emberei tettek látogatást a vasműbe.

Az új rendelet szerint ha a cég több mint négyszáz napja nem tett közzé éves beszámolót, és az utolsó beszámolója szerinti értékesítésének nettó árbevétele eléri vagy meghaladja a tízmilliárd forintot, akkor a cégbíróság

három munkanapon belül megindíthatja a felszámolást.

A Dunaferr évek óta nem nyújtott be gazdálkodási mérleget a bíróságra. A vállalat bedőlése azért is óriási kockázat, mert nem csak Fejér megye, az egész ország érzékelné a gyár megszűnését. Ez pedig érzékelhető a kormány döntéshozatalában is, ugyanis november végén Orbán Viktor rendelettel biztosította a vasmű áramellátását, amelyet korábban az E.on még kikapcsolással fenyegetett.

A Vasas Szakszervezeti Szövetség a héten közölte: a fizetés napját megelőző munkanapon levelet kaptak a cégnél dolgozók. Karácsony előtt a fizetésüknek csak egy részét (nettó 200 ezer forintot) kapták meg december 9-én a dolgozók.

A nettó 200 ezer forint vagy annál alacsonyabb fizetéseket egy összegben ki tudták fizetni, viszont az ennél magasabb béreknél a 200 ezer forint feletti rész kifizetéséig

türelmet kért a vállalat.

A levélben nem térnek ki arra, hogy a fennmaradó összegek kifizetése mikor történhet meg, csak annyit említettek, hogy akkor fizetnek, ha a társaság külső pénzügyi segítséget kap, vagy a kintlévő pénzügyi források rövid távon beérkeznek.

A dunaújvárosi székhelyű ISD DUNAFERR társaságcsoport Magyarország egyik legnagyobb ipari termelő vállalata. A közel hét évtizedes múltra visszatekintő cégcsoport tevékenységének középpontjában a vevőközpontú termelés, versenyképes acéltermékek gyártása, minőség- és környezettudatos munkavégzés, egészséges és biztonságos munkakörnyezet megteremtése áll — olvasható a cég honlapján.

A társaságcsoport legfontosabb partnerei Németország, Lengyelország, Ausztria, Csehország, Szlovákia és Olaszország.

(nepszava.hu)

Valódi Hírek