DK: A brutális infláció miatt visszamenőleges nyugdíjemelésre és 100 ezer forintos kompenzációra van szükség (+videó)

Ez lenne a minimum, hogy ne sodródjanak megélhetési válságba nyugdíjasok tömegei.

Gy. Németh Erzsébet szociális és nyugdíjügyi árnyékminiszter szerdán arról számolt be, hogy egyeztetéseket folytattak a legnagyobb nyugdíjas érdekképviselettel arról, hogy mekkora nyugdíjemelésre van szükség.

Az egyeztetések során arra jutottak: három dologra van szükség, hogy ellensúlyozni lehessen a történelmi 43 százalékos élelmiszer-inflációt és a rezsiemelést.

  • Először is, egy 10 százalékos visszamenőleges nyugdíjemelésre van szükség, hiszen a kormány kisebb korrekciót adott, mint amennyivel csökkent a nyugdíjak értéke.
  • Másodszor egy egyszeri, azonnali, 100 ezer forintos támogatás kifizetése szükséges.
  • Harmadszor pedig, a jövő évtől 15 százalékos nyugdíjemelésre van szükség.

Hangsúlyozta: jelenleg ott tartunk, hogy a kormány a háromból egyet megígért, a többit pedig lesöpörte az asztalról.

„Az Árnyékkormány szerint elégtelen a kormány nyugdíjemelése, ha nem teljesíti a nyugdíjas szervezetek másik két kérését is”

— hívta fel a figyelmet Gy. Németh Erzsébet, hozzátéve, a 10 százalékos nyugdíjemelés és az egyszeri támogatás a havi 142 ezer forintnál kisebb nyugdíjakat érintené. Hozzátette: az ennél magasabb nyugdíjak esetében, sávosan csökkenő, egyszeri támogatás kifizetése szükséges a nyugdíjasoknak.

Kiemelte: csak ezek az intézkedések enyhíthetik az orbáni infláció, a történelmi élelmiszer-drágulás, és a hétszeres gázáremelés hatásait.

„Életüket végigdolgozott, tisztességben megőszült emberek kényszerülnek arra, hogy döntsenek: gyógyszert vesznek, bevásárolnak, vagy rezsit fizetnek”

— mutatott rá a politikus, majd hozzátette, pedig a méltó idős korhoz mindhárom kell.

Videó:

.

Valódi Hírek