FRISS: Az agrárminiszter EU-s pénzekért kuncsorog, hogy ne haljunk éhen

Nagy lehet a baj.

„A háború, és az arra válaszul bevezetett szankciók miatt a gazdáknak rendkívüli uniós támogatásra van szükségük ahhoz, hogy továbbra is szavatolni tudják az élelmezésbiztonságot” — jelentette ki a magyar agrárminiszter az MTI-hez eljuttatott közleményében hétfőn.

Nagy István, a Mezőgazdasági és Halászati Tanács brüsszeli ülését követően azt mondta: az uniós agrárminiszterek többsége azt kérte az Európai Bizottságtól, hogy aktiválja a mezőgazdasági válsághelyzetek kezelésére létrehozott, uniós szinten

450 millió eurós mezőgazdasági tartalékot.

Nagy István elmagyarázta: „a háború, és az arra válaszul bevezetett szankciók miatt megemelkedett energiaárak olyan szinten növelték meg az élelmiszerek előállítási költségeit, hogy azt a fokozatosan emelkedő termelői árak sem tudják ellensúlyozni”.

Hozzátette: a kialakult válsághelyzet kiváltó oka teljes mértékben független a mezőgazdaságtól, ezért nem várható el a gazdáktól, hogy segítség nélkül, önerőből kezeljék a helyzetet.

„A lehető leghamarabb rendkívüli uniós támogatásra van szükség,

hogy a gazdálkodók továbbra is szavatolni tudják az élelmezésbiztonságot”

— fogalmazott Nagy István, aki reményét fejezte ki, hogy a hétfői vitát követően az Európai Bizottság meghallja a tagállamok többségének kérését, és a jövő év első hónapjaiban javaslatot tesz a mezőgazdasági tartalék aktiválására annak érdekében, hogy a bajban lévő ágazatokban tevékenykedő gazdák mielőbb segítséghez juthassanak.

Végezetül hozzátette: a kialakult válsághelyzet leghatékonyabb kezelése azonban az ukrajnai konfliktust lezáró azonnali tűzszünet és a béke megteremtése lenne.

„Ez stabilizálná az energiapiacokat, csökkentené az alapanyagok árát, és így megoldaná a mezőgazdasági ágazatra is nehezedő kihívásokat, melyek az élelmezésbiztonságot,

az élelmiszerellátást és az élelmiszer megfizethetőségét egyaránt veszélyeztetik”

— fűzte hozzá Nagy István.

(MTI)

Valódi Hírek