A nyugdíjas szervezetek kiszámolták, mennyit kéne emelnie a kormánynak a nyugdíjon

Hiába emeltek nemrég, azóta már az sem ér semmit.

Karácsonyi ajándék lehet a kormány bejelentése a januári nyugdíjemelés mértékéről, mert a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentése – a jegybank közzétételi naptára szerint – csak december 22-én jelenik meg, s a kormány vélhetően az ebben közölt várható infláció alapján mondja ki a várva-várt számot.

A nyugdíjas szervezetek persze maguk is végeznek számításokat, készítenek előrejelzéseket, s ezek alapján nagyjából egységes a várakozás, hogy az emelés mértéke

15 százalék legyen.

„Ekkora emelés biztosítaná a nyugdíjak reálértékének megőrzését, amire oly gyakran hivatkozik a kormány, de csak akkor, ha az idei infláció még el nem számolt részére jutó emelést is megkapják az idősek”

– fogalmazott a Népszavának Juhász László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség nyugdíjas tagozatának elnöke.

Emlékeztetett arra: a novemberben kifizetett nyugdíjkiegészítés, amivel együtt idén összesen 14 százalékkal emelték meg az ellátások összegét, csak augusztus végéig vette figyelembe a drágulás mértékét, mert a törvény így rendelkezik.

Az ezt követően mért infláció alapján ugyanakkor a nyugdíjas szervezetek számítása szerint év végéig még az ellátások további 1-2 százalékos növekedésével kellene kalkulálni, azaz ennyi plusz emelés kellene.

Az idei pénzromlás pontos mértéket viszont csak február elején hozza nyilvánosságra a KSH – tette hozzá a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának tagja, aki januártól a NYUSZET soros elnöke lesz. A januári, 2023-ra szóló emelést pedig ehhez az idei, teljes évre érvényes mértékben növelt nyugdíjhoz kellene visszamenőleg igazítani. Vagyis azt akarják elérni, hogy februárban kapják meg pluszban az idei teles évre a plusz 1-2 százalékot, illetve ezzel növeljék szintén visszamenőleg a januári emelés mértékét is.

(via Népszava)

Valódi Hírek