Nem hagyták az út szélén Kásler Miklóst — Kiderült, mennyit fizetnek a bukott miniszternek Orbánék

Nem spórolnak.

Az új kormányzati ciklusban ugyan már nem lett miniszter a 72 éves Kásler Miklós, azért őt sem hagyták az út szélén, ugyanis Orbán Viktor miniszterelnöki biztossá nevezte ki az ősszel. Az, hogy a bukott miniszternek mindezért mekkora fizetés jár, eddig nem derült ki, mert a kinevezéséről szóló rendelet csak arra a jogszabályra hivatkozott, amely szerint az összegről a miniszterelnök dönthet.

A Magyar Hang ezért közérdekűadat-igényléssel fordult a Belügyminisztériumhoz, és kiderült, hogy Kásler havi bruttó több mint másfél millió forintot kap szolgálataiért.

A Hivatalos Értesítőben még szeptemberben jelent meg, hogy a korábbi emberierőforrás-minisztert, Kásler Miklóst „a licenc képzés továbbfejlesztéséért, valamint az egészségügyi szakmai továbbképzés rendszerével kapcsolatos kormányzati feladatokban való közreműködésért felelős miniszterelnöki biztossá” nevezi ki Orbán kormányfő.

Mindennek értelmében, a levitézlett miniszternek kell „áttekintenie” a szakorvosok, szakfogorvosok, szakgyógyszerészek és szakpszichológusok licencképzési rendszerét.

Ezen felül Kásler további feladatokat is kapott: közre kell működnie az orvosok, fogorvosok, gyógyszerészek és az egészségügyi felsőfokú szakirányú szakképesítéssel rendelkező személyek szakmai továbbképzési rendszerét érintő szakmai koncepciók kidolgozásában.

Kásler tevékenységét a miniszterelnök az egészségügyért felelős miniszter Pintér Sándor belügyminiszter útján irányítja. A volt miniszter munkáját háromfős titkárság is segíti. A lap a Belügyminisztériumtól megtudta, Kásler feladata ellátásáért hajszálpontosan

havi bruttó 1 535 800 forintot kap.

Az egykori miniszter kinevezésének vélhetően nem mindenki örült, ugyanis azt követően, hogy kinevezése nyilvánossá vált, egy különös bejegyzés látott napvilágot a Magyar Orvosi Kamara (MOK) közösségi oldalán.

„Alkalmatlan (Márk 4.9)”

— jegyezték meg bármilyen további indoklás nélkül.

Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter még november elején jelentette be: a Magyarságkutató Intézet tiszteletbeli elnökévé nevezte ki Káslert, aki Horváth-Lugossy Gábor főigazgató munkáját segíti az intézmény élén. A lap megjegyezte, külön érdekes az ügyben, hogy az intézetet maga Kásler alapította még 2019-ben.

(hang.hu / Magyar Orvosi Kamara/Facebook)

Valódi Hírek