Fideszes tempó: Így lopja el Lázár János és Rogán Antal a magyar sportfejlesztéseket

Szükségük van rá.

Kaotikus átgondolatlanságra utal, ahogyan a sportjellegű feladatokat és cégeket átszervezi a kormány — írta a hvg.hu.

Egy állami céget előbb szétszabdaltak, egy része Lázár János tárcájához került, egy másik része pedig – vagyonelemestül, munkavállalóstul – majd egy másik állami vállalatba olvad be, amit a honvédelmi tárca felügyel, de a beolvadás után 12 nappal majd ez a cég is

megszűnik, mert beolvad

egy másik állami cégbe, ami amúgy még nem is létezik, de majd Rogán Antal minisztériuma alá fog tartozni.

A BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt.-ről van szó, és valóban nem könnyű a sorsát követni. A BMSK-nál azt már megszokhatták, hogy állandóan máshova kerültek a kormányzati rendszerben, hiszen a 2014–2018 közötti ciklusban a fejlesztési tárcához tartoztak, majd 2018–2022 között a nemzeti vagyonért felelős tárca nélküli minisztériumhoz, de az utóbbi fél évük különösen sűrűre sikerült.

A mostani, új kormányzati ciklusban először a májusban újonnan létrejött, Lázár János vezette Építési és Beruházási Minisztérium (ÉBM) lett a BMSK gazdája, majd a miniszter szeptemberben úgy döntött, hogy másik négy, a tárca alá tartozó állami társasággal együtt megszünteti a céget. Valójában azonban a BMSK-t teljesen nem számolják fel, csak feldarabolják, de ez tovább bonyolította a cég helyzetét.

A BMSK állami feladatai 2023. január 1-től közvetlenül a közben decembertől már Építési és Közlekedési Minisztériummá átnevezett Lázár-tárcához kerülnek. Az közben kiderült, hogy a többi, nem állami feladat sorsa – ahogy a BMSK honlapján olvasható közlemény is jelzi – „a későbbiekben kerül rendezésre”.

Ez jön el hamarosan – derül ki egy készülő, „a BMSK Zrt. egyes feladatainak és tevékenységének átadásáról” szóló kormányrendelet-tervezetből.

A hamarosan megjelenő kormányrendelet szerint a BMSK Zrt.-nek „a sportért való kormányzati felelősség körébe tartozó feladatai és tevékenységei” december 19-től átkerülnek egy másik állami céghez, a Nemzeti Sportügynökség Nonprofit Zrt.-hez.

Ilyen feladatként nevesíti a rendelet-tervezet a Magyar Labdarúgó Szövetség Budapesti Pályafejlesztési Programjának megvalósítását és a Magyar Olimpiai Bizottság kiemelt sportágak

sportlétesítmény-fejlesztéseivel

kapcsolatos feladatokat.

Az intézkedési terv szerint a december 19-i jogutódlás érinti a BMSK által birtokolt vagyoni jogokat, a feladatellátáshoz kapcsolódó támogatásokat és kötelezettségeket, valamint a fenti feladatokat ellátó munkáltatókat is.

Ám azzal, hogy a kormányzati struktúrában az alapvetően a sportért is felelős Honvédelmi Minisztérium alá tartozó Nemzeti Sportügynökséghez kerülnek december 19-től a BMSK egyes vagyonelemei és dolgozói, csak a pillanatnyi nyugalom ideje jön el.

Közben már a Nemzeti Sportügynökség jövője is megpecsételődött. A honvédelmi tárcához alig fél éve került ügynökség ugyanis 12 nappal azután, hogy a BMSK-nak nem a Lázár-tárcához kerülő maradékát magába olvasztja, december 31-ével maga is megszűnik. Az erről szóló múlt heti kormányrendelet szerint a sportügynökség január 1-ével ugyanis beolvad a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökségbe.

Az már más kérdés, hogy a Nemzeti Rendezvényszervezési Ügynökség Nonprofit Zrt. még nem is létezik, azt éppen mostanában hozza csak létre Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter.

Ráadásul, ha majd a BMSK-t magába olvasztó Sportügynökséget magába olvasztó Rendezvényszervező Ügynökség megalakul, az már nem a sportért felelős honvédelmi tárcához tartozik majd, hanem a Nemzeti Kommunikációs Hivatal alárendeltségében működik, ami viszont a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda alá tartozik.

Valódi Hírek