Pintér elintézte: Kivágnának a kórházakból egy csomó beteget — Aki nem tud fizetni az ellátásért, mehet, amerre lát

Még vagyonnyilatkozatot is kérnének a betegektől.

Kitenné a kórházakból a tartós ápolásra szoruló betegek egy részét, és szakápolási központokba helyezné át őket a Belügyminisztérium a szerint az egészségügyi törvénycsomag szerint, amit a kormánytöbbség hamarosan annak ellenére is elfogad, hogy a szakma és az ellenzék is háborog miatta.

Az egészségügyi csomagról a Belügyminisztérium nem egyeztetett a Magyar Orvosi Kamarával sem.

A terv azokat a stabil állapotú betegeket érinti, akik önállóan nem tudják ugyan ellátni magukat, gondozásuk viszont nem igényel állandó orvosi jelenlétet, „csupán” szakszerű ápolást, ám nincs olyan, aki az otthonukban ellássa őket.

Több hazai kórházban hoztak ezért létre ennek a betegcsoportnak külön ápolási osztályokat, ezeken nem mindig van orvos, csak szakképzett nővérek gondozzák a betegeket.

Ezeknek a betegeknek az ellátását az állam kiveszi az egészségügyből és

áthelyezi a szociális ellátásba.

Arról, hogy ki helyezhető át szakápolási központba, a kórház orvosa dönt majd.

Hogy milyen szempontok alapján helyezik majd át ezeket a betegeket, arról egyelőre nem sokat tudni, de a Telex szerint irányadó lehet az egyik hazai kórház ápolási osztályára való felvételről szóló hivatalos dokumentum.

Ennek alapján tehát az lenne áthelyezhető, aki kizárólag ápolást igényel, napi orvosi felügyeletre nincs szüksége, nem szorul pszichiátriai ellátásra, nem ön- és közveszélyes, nincsen kezelendő, krónikus sebe (felfekvése), nem fertőző beteg, nincs kiszáradva, nem szorul mesterséges táplálásra, 3 napnál régebben láztalan.

Az érintett beteg, amennyiben áthelyezhetőnek nyilvánítják, kap egy tájékoztatást a befogadó szociális intézménytől arról, hogy milyen ellátást fog ott kapni, és ezért

mennyit kell fizetnie,

mindez ugyanis pénzbe kerül a betegnek. Amennyiben ezeket a feltételeket nem hajlandó elfogadni a beteg vagy a hozzátartozó, úgy mehet, amerre lát, nem foglalkozik többé az ellátásával az állam.

Hogy mennyi lesz a betegek ápolási díja, az a törvényből nem derül ki, csupán annyi, hogy intézményenként eltérőek lesznek a térítési díjak.

A kórházakból átkerülő betegeknek

vagyon- és jövedelmi nyilatkozatot kell beadniuk,

ennek alapján határozzák meg azt a jövedelemhányadot, amelyet a nyugdíjukból vagy más ellátásukból vonnak le a bentlakásos ellátásért.

 

Valódi Hírek