Dobrev Klára: Brüsszelben kimondták, hogy az Orbán-kormány ellopja a magyarok pénzét (+videó)

Elfogyott az Európai Bizottság türelme.

Az Egyenes Beszéd szerda esti adásában élőben kapcsolták Dobrev Klárát, aki reagált az Európai Bizottság által Orbán Viktor korrupt kormányzása miatt elzárt közpénzcsapok hírére.

A DK árnyék-miniszterelnöke drámának és szégyennek tartja, hogy a kormány 12 éves tevékenykedése után megvonták a pénzeket. Hozzátette, az Európai Unió 70 éves történetében nem fordult elő ilyen korábban.

Dobrev arról beszélt: a mai döntéssel

az Európai Bizottság kimondta, hogy a magyar kormány ellopta az uniós pénzeket,

és ameddig ez folytatódik, addig nem érkezik további forrás. Csodálkozik rajta, hogy mindezt képesek sikerként tálalni az Orbán-kormány részéről.

Elmondta: az EB-döntésről szóló dokumentumon az szerepel, hogy

Magyarország nem jogállam,

és számos változtatás szükséges ahhoz, hogy újra jöjjenek források. Ez azt mutatja, hogy nem csupán a magyar emberek, hanem az európai adófizetők pénzét is ellopta a kormány.

Megjegyezte: az Európai Bizottság törekszik a megállapodásra, és ez szerinte azt mutatja, hogy Magyarországgal nincs semmi baj, csupán a korrupt kormánya okozza a problémát.

Orbán Viktor a legnagyobb akadálya

annak, hogy az uniós források Magyarországra érkezzenek

— jelentette ki a DK árnyék-miniszterelnöke.

Megjegyezte: a magyar kormány a járvány idején is arra gondolt, hogyan tud lopni. További érdekesség, hogy 8 milliárd forintot költött Brüsszel-ellenes plakátkampányra a kabinet az energiaválság idején.

A politikus arról beszélt: árnyékkormánya célja, hogy bemutassák, lehet máshogy is kormányozni. 15 hónapja megállapodhatott volna az Orbán-kormány a Bizottsággal, mégsem tette, és a késlekedésnek a magyar emberek isszák meg a levét.

Manapság a legnagyobb problémát a bizalom elvesztésének tartja, ugyanis Dobrev szerint a miniszterelnök európai kollégái nem bíznak a kormányfőben. A bizalom visszanyerését tartja a legfontosabb teendőnek az EU-s források visszaszerzéséért.

A Fidesz kormány alapvető filozófiája a korrupció, ezt Lánczi András, a Fidesz legfőbb ideológusa mondta ki — idézte fel az árnyék-miniszterelnök. Ha valamin változtatni kell, akkor ez — jelentette ki.

Hozzátette: a jelenlegi helyzetben

csak a kormányváltás segíthet.

Magyarországnak az érdeke a globális minimumadó és a gázársapka bevezetése lenne, azonban ezt nem várja el most az Európai Bizottság — jegyezte meg a politikus. Szerinte évek óta terelgetik Orbánt, illetve próbálják jobb belátásra bírni az EU-ban, de

a miniszterelnök mindent lesöpört

— mondta Dobrev Klára.

A pedagógustüntetésekre reagálva az EP-képviselő elmondta: mind a négy nagy frakció képviselői meghallgatták az Európai Parlamentben a magyar pedagógusokat, akiket Dobrev meghívott. Számukra

sokkoló volt hallani,

hogy a XXI. század Európájában meg lehet a pedagógusokat félemlíteni.

Ez egy olyan világ, amiről nem tudtuk volna elképzelni, hogy visszajön

— mondta. Az, hogy az ország teljesen eltávolodott az európai elvektől, jelentős szereppel bír majd az uniós megegyezés során. A változáshoz azonban a kormánynak kell távoznia — jelentette ki.

Dobrev Klára interjúját itt lehet visszanézni:

(Dobrev Klára/Facebook)

Valódi Hírek