L. Ritók Nóra: Az, ami most megy a falusi iskolákban, a 80-as éveken is túltesz

Testközelből tapasztalta.

Rendszerszintű esélyteremtésre van szükség, mert a gyermekszegénység nő, a leszakadó országrészek bajai pedig egyre súlyosabbak – mondta L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány vezetője a Népszavának.

Az interjú elején arról kérdezték, hogy az alapítvány működési helyén, Berettyóújfalun milyen helyzetben vannak a tanárok. L. Ritók elmondta, hogy a környék iskolából

senki sem csatlakozott

az ország többi részét elérő tüntetéshullámhoz, pedig hat éve a, a kockás inges tüntetések kezdetén még volt egy-két pedagógus, aki kiállt.

„A mostani rendszer egyik legsúlyosabb hatása az, hogy közönyt alakított ki a pedagógusokban. Azt az érzést, hogy „nem tájékozódom, nem csatlakozom, nem érdekel más, csak megtartani a 45 perces óráimat, hogy ne találjanak rajtam fogást, de egyébként nem akarok már semmit…” Ez is egyfajta kiégés. Ezt érte el a hatalom a pedagógusok önállóságának, kreativitásának, elhivatottságának szisztematikus felszámolásával.”

— mondta.

L. Ritók Nóra szerint a mostani helyzet rosszabb, mint ami a 80-as években volt.

„A másságot elítélő gyermekvédelmi törvény, vagy az állam felelősségét megszüntető szociális törvény még azokon is túltesz, amit akkor megéltünk.”

— sorolta.

Hátborzongatónak nevezte, hogy a pedagógus továbbképzésekben visszahozták a

roma pedagógia

gondolatát, ami etnikai alapon határozott meg másféle módszereket számukra.

(via Népszava)

 

Valódi Hírek