Kivándorlás: Rohamtempóban emelkedik a külföldön munkát vállaló magyarok száma

Egyre többen vannak.

Nem emelkedett tovább a munkanélküliség Magyarországon októberben, miközben a foglalkoztatás 4,7 millió fő felett maradt. A közmunkások száma csökken, míg a külföldön dolgozóké nő, így a hazai elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma stagnál — írta a Portfolio.

A KSH friss adatai szerint októberben nem változott érdemben a foglalkoztatottak száma Magyarországon, miközben a munkanélkülieké kismértékben csökkent az előző hónapokhoz képest. A foglalkoztatottak száma meghaladta a 4,7 milliót az augusztus és október közötti három hónapban, ami továbbra is kifejezetten magas szintnek számít, miközben a közmunkásoktól és külföldön dolgozók magyaroktól megtisztítva a Portfolio számítása szerint 4 millió 545 ezren dolgoztak Magyarországon. Azonban az elsődleges munkaerőpiac növekedése megállt, ami az alábbi ábrán is látható:

Az átmenetileg külföldön munkát vállaló magyarok száma mindeközben újra emelkedésnek indult. Az elmúlt három hónapban 96 ezer külföldön dolgozó magyart számlált a KSH, októberben pedig már

100 ezer fő felett volt a létszámuk.

Ebből pedig az következik, hogy a külföldi munkavállalás újra egyre vonzóbb alternatíva a magyar lakosság körében.

A közmunkások száma tartósan csökken, jelenleg kevesebb, mint 75 ezer közfoglalkoztatott van Magyarországon. Az elmúlt években a közmunkások közöl sokan sikeresen helyezkedtek el az elsődleges munkaerőpiacon, azonban több tízezer fő a kedvező konjunktúra ellenére is a közfoglalkoztatásban maradt.

A lap felhívta a figyelmet, hogy a legtöbb cég feltehetően igyekszik elkerülni a leépítéseket, azonban azoknak, akiknek bizonyos időszakra be kell zárniuk az energiaválság miatt, nem lesznek könnyű helyzetben, hogy megtartsák dolgozóikat. Hozzátették: a leépítési hullámot a kormányzati támogatások révén igyekezhetnek ellensúlyozni, azonban vélhetően a költségvetési források korlátozottan állnak majd rendelkezésre ezen a téren.

(portfolio.hu)

Valódi Hírek