Most érkezett: Mindent bukhatnak Orbánék Brüsszelben, bekeményít az Európai Bizottság

Több forrás állítja.

Több német lap értesülése szerint az Európai Bizottság nem elégedett az Orbán-kormány eddigi vállalásaival, a pénzmegvonás mellett pedig az is előfordulhat, hogy Brüsszel azt javasolja, a helyreállítási alap pénzeinek kifizetését is a kért reformokhoz kössék — írta a hvg.hu.

Arról mi is beszámoltunk, hogy a Spiegel brüsszeli forrásai hasonlót rebesgettek, azonban a hír azóta

több külföldi sajtóorgánumban is megjelent.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung megbízható brüsszeli forrásokra hivatkozva azt írta, hogy az Európai Bizottság a jövő heti ülésén 7,5 milliárd euró, átszámítva körülbelül 3000 milliárd forint felfüggesztését fogja javasolni.

Ez azonban nem minden, mert a lap szerint emellett a helyreállítási alap pénzeit — mintegy 5,8 milliárd eurót — is csak akkor fogják kifizetni Magyarországnak, ha teljesíti a meghatározott vállalásokat és

további igazságügyi reformokat is végrehajt.

Ezek egyike az igazságügy függetlenségének garantálása, az Országos Bírói Tanács erősítésével és a Kúria gyengítésével.

Az EB a javaslatot a források szerint Varga Judit múlt szombati levele alapján hozta meg, ami nem győzte meg a Bizottságot.

A testület azt részben elismerte, hogy valóban teljesített az Orbán-kormány néhány vállalást, ám így is akadnak hiányosságok: az Integritás Hatóság vonatkozásában például kétségeik adódtak a testület alelnökeinek alkalmasságával kapcsolatban.

A biztosok a lap szerint elviekben javasolják majd a magyar helyreállítási terv elfogadását, ám a kifizetéseket csak a reformok maradéktalan teljesítése esetén kezdenék meg. A tagállamok pénzügyminiszterei december 6-án találkoznak,

ők mondják ki a végső döntést.

Valódi Hírek