Agyrém: Undorító ítéletet hozott a Kúria a Meseország Mindenkié című könyv ügyében

Itt kell élni, hogy elhidd.

Elvesztette a 2021 óta húzódó pert a Meseország Mindenkié című könyv kiadója a kiadó Mediaworks Hungary Zrt.-vel szemben. A civil szervezet, a Labrisz Egyesület jóhírnév megsértésére hivatkozva azután fordult a bírósághoz, hogy a Mediaworks-csoport alá tartozó Magyar Nemzet újságírója, Németh György egy cikkben ezt írta:

„A Meseország mindenkié című könyvet a pedofíliához, a Labrisz Leszbikus Egyesületet pedig egy

pedofil szervezethez

hasonlóan kell megítélnünk. Mert végül is erről van szó”.

Indoklásában a Kúria a véleménynyilvánítás szabadságához való jogra hivatkozott, eszerint a Magyar Nemzet megteheti, hogy pedofíliához hasonlítja a Labriszt.

„Eddig úgy tűnt, a szólásszabadságnak határt szabtak olyan keretek, mint például a közszereplőket is megillető személyiségi jogok védelme, a mai döntés azonban arról árulkodik, hogy a közszereplőkről következmények nélkül lehet akár súlyosan dehonesztáló, nyilvánvalóan hazug véleményt is mondani”

– kommentálta a Kúria határozatát a Labriszt képviselő Magyar Helsinki Bizottság a hvg.hu-nak.

Korábban elsőfokon a Fővárosi Törvényszék már egymillió forint sérelemdíj megfizetésére és bocsánatkérésre kötelezte a Mediaworksöt, ugyanis sem a könyvben, sem a Labrisz Leszbikus Egyesület tevékenységében nem merült fel a pedofília jelensége.

A Magyar Nemzet fellebbezése után a Fővárosi Ítélőtábla másodfokon kimondta, a civil szervezet jóhírneve nem sérült a cikk miatt, ugyanis az a bíróság szerint

logikusan, érvekkel támasztja alá

a hasonlatot, tekintve, hogy a mesekönyv gyerekeknek szól, így annak hatására veszélybe kerülhetnek, akárcsak a pedofília esetében.

Orbán Viktor korábbi, pedofíliát és a könyvet összemosó rádiós nyilatkozata miatt dönthetett így a bíróság – kommentálta másodfokú ítéletet a Helsinki Bizottság, ugyanis Németh cikke is ebből indult ki, az ítélőtábla későbbi közleménye szerint azonban nem volt összefüggés. A jogerős ítélettel szemben azonban a civilek felülvizsgálati eljárást kezdeményeztek.

(via hvg.hu)

Valódi Hírek