Leleplezték Orbánék hazugságát: Ötször akkora az infláció, mint amekkora „emelést” adtak

Sokkoló számok.

Őrületes ütemben gyorsul az élelmiszerárak emelkedése, derült ki a G7 összeállításából.

A lap minden hó végén több boltláncban is feljegyzi 42 alapvető élelmiszer árát. Az októberi adatok sokkolóak, már csak azért is, mert — mint arra a cikk rávilágít — az Aldiban monitorozott termékek negyede ráadásul

akciós is volt.

Október 28-án a boltlánc egyes tagjaiban a vizsgált élelmiszereken sárga címkék voltak alacsonyabb árakkal, máshol piros címkék áthúzott magasabb árakkal.

Novemberben kiderült, hogy az esetek felében a korábbi piros címkés magasabb árakból lettek a sárga címkés normál árak, azaz az október végén még áthúzott magasabb ár már a novemberi emelésnek felelt meg egy sor termék esetében.

A lap mindig a termékek legolcsóbb verzióját monitorozza, és észrevették, hogy a boltok egyre gyakrabban nyúlnak a mennyiségi kedvezmények módszeréhez.

Például a legolcsóbb félbarna kenyér kilója ma 599 forint, tavaly ilyenkor 299 forint volt (két éve pedig 249), vagyis a lap adatai szerint az éves kenyérinfláció 100 százalékos.

A teljes fogyasztói kosár tavaly ilyenkor 16,6-17,4 ezer forintba került, most ugyanezért 24,7-28,7 ezer forintot kell fizetni. Megállapítható tehát, hogy az átlagok alapján számolt éves infláció már

54,3 százalékos.

Ha a G7 nem az Aldi akciós árait vette volna figyelembe, akkor még nagyobb szám jött volna ki.

 

Valódi Hírek