Annyira kell az uniós pénz, hogy Orbánék váratlanul visszaadták Iványi Gáborék egyházi státuszát

Pedig évek óta vegzálják.

Bejegyezték Iványi Gábor egyházát, a Magyar Evangéliumi Testvérközösséget (MET), amelyet 2011-ben fosztott meg az állam ettől a státusztól. Évekig az egyszázalékos felajánlásokhoz sem jutottak hozzá.

„Céljainkhoz egy lépéssel közelebb kerülve bejegyzett egyházzá minősült a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET). Mindez azonban még nem jelenti azt, hogy visszakaptuk korábbi státuszunkat, ahhoz a magyar államnak közfeladatok ellátására vonatkozó megállapodást kellene kötnie velünk, ám eddig erre hiába vártunk”

– írta pénteki közleményében Iványi Gábor lelkész egyháza.

A „bejegyzett egyház” státusz, amelyet a MET most megszerzett, a jelenlegi egyházi törvény szerint a harmadik lépcsőfokot jelenti, az elsőn a vallási tevékenységet végző egyesület, a másodikon a nyilvántartásba vett egyház áll, írja a nepszava.hu.

Iványi egyháza és a kormányzat között évek óta hatalmas konfliktus van. A MET-et (és több más egyházat is) 2011-es egyházi törvány miatt fosztottak meg az egyházi státuszától. Rengeteg őket megillető támogatástól (legutóbb 80 millió forinttól) és jótékonysági célra szánt pénzektől estek el. Ennek kapcsán Semjén Zsoltnak is írt, aki válaszra se méltatta Iványit.

Először 2013-ban az Alkotmánybíróságon, aztán 2017-bn a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán (EJEB) nyert pert az Orbán-kormány ellen Iványi.

A 2011-es egyházi törvényről az Alkotmánybíróság kimondta, hogy alkotmányellenes, ezért Orbánék 2013-ban elfogadtak egy új jogszabályt.

Az EJEB kimondta: a jogszabály sérti az Emberi Jogok Európai Egyezménye 9. cikkelyét a gondolat-, lelkiismereti és vallásszabadságról, illetve a 11. cikkelyét is a gyülekezés és egyesülés szabadságáról.

Valódi Hírek