Maruzsa döntött: Újabb pénzeket vontak el Orbánék Iványi Gábor egyházától

Az iskolákban tanuló gyerekek oktatása is veszélybe került.

Újabb 80 millió forintot vont el az Iványi Gábor lelkész vezette Magyarországi Evangéliumi Testvérközösségtől (MET) Maruzsa Zoltán államtitkár, számolt be róla a Jelen. Ennek értelmében az intézkedés háromezer, hátrányos helyzetű gyerek oktatását veszélyezteti.

A választások után a jogi helyzet rendezetlensége miatt Iványi Gábor levelet írt Maruzsa Zoltánnak, illetve a szociális ügyekért, vagyis a gondoskodásért felelős Fülöp Attila államtitkárnak. Ebben a lelkész azt kérte, hogy „köztartozás alóli mentességet egyházi státuszunk végleges rendezéséig és a státusz jogellenes megvonásából származó kár Magyar Állam általi maradéktalan megtérítéséig, de legalább a következő tanév végéig, azaz 2023 augusztus 31. napjáig a Belügyminisztérium biztosítsa”.

Maruzsa a levélre válaszolva közölte: a köztartozás megfizetése alóli mentesítés célja az átmeneti nehézségek áthidalása. Az eseti mentesítés nem azt jelenti, hogy hosszú távon, évente meghosszabbítva kellene mentesíteni a köztartozások alól a köznevelési intézmények fenntartóit. Maruzsa államtitkár azt is írta, hogy a köznevelés rendszerének működéséhez szükséges fedezetet az állami költségvetés és a fenntartó biztosítja.

Ha nem elég az állami támogatás, akkor tandíj beszedésével vagy más módon biztosítsa az intézmény zavartalan működését.

Fülöp Attila – Maruzsával ellentétben – jóváhagyta a MET kérelmét. Ennek ellenére

újabb 80 millió forintot vontak el az egyháztól, ami veszélyezteti az intézmények működését.

A dolgozók aktuális fizetésének utalása is ellehetetlenült és az iskolákban tanuló gyerekek oktatása is veszélybe került.

(jelen.media/ 444.hu)

Valódi Hírek