Aljas módszerekkel félemlítik meg a sztrájkoló tanárokat a tankerületek

Kevesebb pótlékot kaptak azok a tanárok, akik sztrájkoltak.

A zalaegerszegi Kölcsey Ferenc Gimnázium több tanára is nyílt levelet írt Pintér Sándor belügyminiszternek, mert szerintük a szeptemberi törvényes sztrájkjuk után csak azok a pedagógusok kaptak kevesebb osztályfőnöki pótlékot, akik részt vettek a munkabeszüntetésben — számolt be róla a Telex.

A gimnázium tanárai levelet írtak Kajári Attila tankerületi vezetőnek, mert észlelték, hogy októberben kevesebb osztályfőnöki pótlékot kaptak. A levélben arra kérték a tankerületi vezetőt, indokolja meg, miért kaptak kevesebb pótlékot éppen azok a tanárok, akik részt vettek a szeptemberi tiltakozó akcióban.

Leveleikre nem kaptak választ, de november 9-én Kajári Attila személyesen látogatást tett az iskolában. A tanárok szerint ekkor a pótlékok módosítását azzal indokolta, hogy az intézmény vezetése nem küldte el határidőre az értékelési pontszámokat.

A tanárok, azonban a Telexnek azt írták:

eddig sem küldtek ilyet a tankerületnek.

Ugyanis az elmúlt években nem értékelési lapok alapján differenciáltak, hanem a bejövő és a végzős évfolyamok osztályfőnökei kaptak magasabb pótlékot. A tanárok a belügyminiszternek küldött levelükben azt írták:

„Vannak olyan osztályfőnökök, akik megkapták a többiektől elvont plusz pénzt. A tankerületi igazgatótól nem kaptunk választ arra, hogy mi alapján történt az érintett kollégák értékelése, ha nincsen értékelési lap kitöltve”.

Kajári Attilától a lap megkérdezte, hogy miért kaptak kevesebb pótlékot bizonyos tanárok, és ez összefüggésben van-e a sztrájkhoz való csatlakozásukkal. A tankerületi vezető a lapnak úgy válaszolt:

„A jogszabály és az intézmény szabályzata erre vonatkozólag egy tól-ig határt (10-30 százalékot) állapít meg, melyet az előző év minősítéséhez köt. Az intézményvezető javaslata alapján

a tankerületi igazgató dönt erről”.

A tankerületi igazgató azt is közölte, hogy az iskolában 27 pedagógus kap osztályfőnöki pótlékot, melynek mértéke átlagosan 20 százalék, azaz a fenntartó „középértéken finanszírozza a pótlékot”, és az intézményvezető döntése az, hogy eltér-e ettől. A tenkerületi igazgató úgy véli, nincs olyan pedagógus a tantestületben, aki a minimumot kapta volna.

(telex.hu)

Valódi Hírek