Hatalmas pácban vannak Orbánék: Így úszhat el a több ezer milliárd uniós támogatás

Nem számíthatnak sok jóra.

A magyar kormány szeptember elején megállapodott az Európai Bizottsággal, hogy teljesít 17 jogállamisági követelményt, hogy ne veszítse el az EU-s támogatások egy igen jelentős részét.

A 17 követelményt most szombatig kellene teljesítenie a magyar kormánynak.

A menetrend szerint ezt értékeli a Bizottság, és az értékelés után a Tanács, konkrétan a tagállamok pénzügyminiszterei döntik majd el, hogy a magyarok pénzét megkurtítják, vagy engedik elutalni. Az eljárás időben összecsúszott az újjáépítési alapban (RRF) lévő több ezer milliárd forint megítélésével is.

Az eddigi várakozások szerint ha a mechanizmust leállítanák, mert a magyar kormány szombatig teljesíti az elvárásokat, akkor az alap pénzei is megnyílhatnak.

A Bloomberg azonban arról számolt be csütörtökön, hogy a biztosok következő ülésének napirendjére

nem került fel

a magyar vállalások elbírálása, pedig általános várakozás volt, hogy november 22-én állást foglalnak, teljesült-e a 17 feltétel, ami a mechanizmus leállításához kellene.

A 444.hu több forrásból szintén úgy értesült, hogy várhatóan inkább csak november 30-án foglalnak állást a biztosok a magyar ügyben. Lehet, hogy még finomításokat várnak a magyar kormánytól, lehet hogy még nem tudták eldönteni, hogy elégedettek-e, lehet, hogy ez politikai nyomás a magyar kormány felé, erről legfeljebb feltételezéseket hallottunk.

Mindenesetre a pénzügyminiszterek december 6-án ülnek össze, és ha a magyar kormány sok pénzt akar látni az EU-tól, akkor nekik még idén jóvá kellene hagyniuk a magyar újjáépítési tervet. A mostani menetrend szerint ez lesz a testület idei utolsó találkozója.

EU-s ügyekben jártas szakértők arra figyelmeztetnek, hogy ha a Bizottság csak 30-án foglal állást a magyar ügyben, akkor 6-ig nem biztos, hogy a pénzügyminiszterek fel tudnak készülni a döntésre. Ez azért lehet kínos Magyarországnak, mert az újjáépítési alapból a vissza nem térítendő támogatás nagy részét csak akkor lehet lehívni, ha a Tanács még ebben a naptári évben ehhez hozzájárul. Arra pedig kicsi az esély, hogy a magyar kormány kedvéért közvetlenül karácsony előtt még egyszer összeülnek Brüsszelben.

A helyzetet tovább élezi, hogy a múlt héten a német parlament felszólította a saját pénzügyminiszterét, hogy a Tanácsban csak nagyon alapos mérlegelés után engedje kifizetni a magyarok pénzét. A berlini képviselők által előírt alapossági kényszerre hivatkozva a német kormány könnyen mondhatja, hogy december 6-ig nem tud felkészülni a magyar dossziéból, ha azt csak november 30-án adja át a Bizottság.

A magyar kormány gondjait tovább növeli, hogy az EP négy, magyar ügyekkel foglalkozó képviselője már át is nézte a 17 vállalást, és arra jutottak, hogy a magyar kormány intézkedései

elégtelenek.

A négy képviselő a néppárti, a szocialista, a liberális és a zöld frakciókat képviseli, amelyek együtt többségben vannak. Az EP ugyan jogilag nem tudja megakadályozni a magyarok pénzének kifizetését, illetve a mechanizmus leállítását, de fontos politikai jelzés a Bizottság és a Tanács felé, hogy a képviselők többsége szerint a magyar kormány nem hajtotta végre a megígért vállalásokat.

(via 444.hu)

Valódi Hírek