Szijjártó bejelentkezett: Elmondta a magyar álláspontot a Lengyelországban becsapódott rakéta kapcsán

Egyeztetett a lengyel külüggyel is.

Minket magyarokat, Magyarországot Lengyelországhoz és a lengyel nemzethez speciális kapcsolat fűz, nemcsak egyszerűen stratégiai, partnerségiről, nem is csak barátságról, hanem testvériségről van szó a két ország és a két nemzet között, fogalmazott szerda reggeli Facebook-videójában Szijjártó Péter.

A külügyminiszter a bejelentkezésben arról is beszélt, hogy nemrég telefonon egyeztetett Zbigniew Rauval, a lengyel külügyminiszterrel, akinek kifejezte Magyarország szolidaritását, és jelezte, hogy amennyiben Lengyelországnak segítségre van szüksége, akkor

„mi állunk rendelkezésükre”.

A lengyel külügyminiszter jelezte, hogy egyelőre semmi biztosat nem tudnak mondani a rakétabecsapódásokkal kapcsolatban, nem tudják, ki lőhette ki a rakétákat és milyen szándékkal. Vizsgálatot folytatnak az ügyben a becsapódás helyszínén, és ha lesz a vizsgálatnak olyan eredménye, ami közlésre érdemes, arról tájékoztatják majd Magyarországot.

A lengyel külügyminisztériumba behívatták Oroszország varsói nagykövetét, és egy írásos jegyzéket adtak át neki, amelyben

magyarázatot követelnek a tegnapi eseményekre

– jelezte Szijjártó.

Lengyelország kezdeményezte az Észak-atlanti Tanács összehívását, tette hozzá, a NATO alapszerződésének negyedik cikkelyére hivatkozva. Ez a cikkely kimondja, hogy ha bármely tagállam veszélyeztetve érzi a saját területi integritását, szuverenitását, biztonságát, akkor arról konzultációt kezdeményezhet a többi tagállammal a NATO keretein belül, emlékeztetett a külügyminiszter.

A legfontosabb, hogy a stratégiai nyugalom uralja a döntéshozókat annak érdekében, hogy a tragikus és kontrollálatlan következményeket meg tudjuk előzni.

Az Ukrajnát ért rakétatámadások következtében

átmenetileg szünetel a kőolaj-szállítás

a Barátság kőolaj-vezetéken, idézte fel Szijjártó, ezen keresztül zajlik Magyarország kőolaj-ellátása is. A jelenlegi információk szerint maga a Barátság kőolaj-vezeték nem sérült meg, hanem a vezetéket működtető infrastruktúra egyik eleme, egy transzformátorállomás sérült meg.

Valószínűleg rövid időn belül újra tud indulni a szállítás a vezetéken, Magyarország energiaellátása nincsen veszélyben – mondta.

A videót itt tudod megnézni:

(via mti)

 

Valódi Hírek