A DK bejelentette: példátlan összefogással megmenekült a kalocsai kórház két osztálya

Sikerült megoldaniuk a krízist.

Tegnaptól a kalocsai Szent Kereszt Kórházban nem működik a csecsemő- és gyermekgyógyászati osztály, valamint a szülészeti-nőgyógyászati osztály sem.

Ami megtörtént már az ország számos pontján és történik most Kalocsán, az megtörténhet mindenütt az országban, beleértve a fővárost is, és ezen a helyzeten a kormány által belengetett egészségügyi átalakítás csak rontani fog!

— hívta fel a figyelmet Dr. Komáromi Zoltán egészségügyi árnyékminiszter, Magóné Tóth Gyöngyi kalocsai képviselővel közösen megtartott keddi sajtótájékoztatóján.

Az esettel kapcsolatban Komáromi Zoltán rámutatott: egy olyan modellnek a hiányosságai mutatkoztak meg, amit az Orbán-kormány immáron 12. éve folytat, és tűzön-vízen át erőltet.

Hozzátette: a régi rendszerben minden kisvárosnak megvolt a saját kórháza, rendelőintézete, és annak a járásnak a lakosait ez biztonságban tartotta, mert ha valami probléma volt, akkor ott ellátást kaphattak.

„2012-ben gyökeresen megváltozott a helyzet: az állam einstandot hirdetett az iskolák után a kórházakra is”

— hangsúlyozta Komáromi Zoltán, hozzátéve, ezért a kalocsai kórház is nagyon sok kórházhoz hasonlóan, az Országos Kórházi Főigazgatósághoz került, és Bács-megyében még azzal is megfejelték ezt, hogy a megyei kórház alá rendelték a kalocsai kórházat, tehát

minden önállóságát elveszítette,

az önkormányzat, a képviselőtestület, semmilyen hatással nincs arra, hogy hogy működik a kórház, ha problémája van, hogy tudja megoldani.

A politikus elmondta, ezek a konstrukciók nagyon rosszak.

„Minél messzebb van az az ember, aki dönt arról, hogyha baj van, mit kell tenni, annál rosszabb a végeredmény”

— mondta a politikus, aki felhívta arra is a figyelmet, a kormányzat célja, hogy államosítsa az önkormányzati rendelőintézeteket, és így söpörjék be őket a nagy állami holdingba.

Hangsúlyozta: a települési önkormányzatokat, a betegszervezeteket, a szakmai kamarákat, az ágazati szakszervezeteket, be kell vonni a döntésbe, ugyanis itt emberéletekről van szó, és embereknek a munkahelyéről van szó.

Komáromi Zoltán örömét fejezte ki, hogy ebben az esetben sikerült egy krízist megoldaniuk, de megjegyezte, hogy az ágazatra oda kell figyelni. Mint mondta, ez nem megy úgy, hogy majd lesz valahogy, csak közös szakmai összefogással lehet változásokat elérni az ágazatban.

Magóné Tóth Gyöngyi csatlakozott Komáromihoz fejezte ugyanakkor jelezte, sajnos ilyen helyzet bármelyik pillanatban előfordulhat, és erre a problémára megoldást kell találni.

A képviselő közölte: erre nekik van is egy javaslatuk, amit a következő hetekben be fognak nyújtani a képviselő-testület felé, amelyben leírják azt, hogy ezeket a problémákat, hogyan lehetne megoldani, hogy ne forduljon elő még egyszer ilyen.

Videó:

.

Valódi Hírek