Itt a vége: A kormány az intézkedéseivel teljesen kinyírta Magyarországon a napelemet

Érthetetlen.

Csak a jéghegy csúcsa volt a kormány lakossági napelemrendelete, a vállalati szektor már nyár óta nem kap engedélyt egyetlen új napelemes-rendszer építésére sem – írja a 24.hu.

A vállalati szektor – a mikrovállalkozások kivételével – nem rezsicsökkentett áron vételezi az áramot, hanem ki van szolgáltatva a piaci áraknak, amelyek brutális mértékben megemelkedtek 2021 ősze óta.

Szinte minden feldolgozóipari szereplőtől – de különösen az energiafaló ágazatokból, mint például a fémiparból és az építőanyag iparból – az a visszajelzés érkezik, hogy égető szükség lenne napelemes rendszerekre az energiaköltségek csökkentése érdekében.

Elvileg a költségcsökkentést ösztönözné a kormányzat is, amely nemrég hirdette ki 150 milliárd forintos összértékű gyármentő programját. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kiemelte, hogy a programra azok a nagyvállalatok pályázhatnak, amelyek minimum 200 millió forintos fejlesztés keretében bővítik energiaellátási kapacitásukat, például napelemeket telepítenek, vagy bármely más módon növelik az energiahatékonyságukat.

Azóta a pályázatot azonban folyamatosan halasztják, legutóbb november 2-án egy kormányrendeletből derült ki, hogy újfent halasztás lesz. Ráadásul még ha nem is halasztánák, a feltételek lehetetlen követelnek a nagyvállalatoktól, ugyanis július 15-től a háztartásinál nagyobb méretű napelem építésére már csak az kaphat engedélyt, aki

villamosenergia-tárolót

is létesít mellé.

A lapnak nyilatkozó vállalkozó szerint ez óriási mértékben növeli meg a beruházások költségét, ráadásul az energiaválság miatt szinte lehetetlen is beszerezni.

 

Valódi Hírek