Százmilliókat sikkasztottak el ortopéd orvosok, több ezer ember személyes adatával élhetett vissza a bűnszervezet

Idősotthonok lakóinak személyes adatait szerezték meg, hogy a támogatásokkal trükközhessenek.

Ortopéd szakorvosok őrizetbe vételét rendelte el a rendőrség, mert a gyanú szerint csaknem háromezer ember személyes adatával visszaélve írtak fel gyógyászati segédeszközöket, amelyek után a gyártók törvénysértő módon hívták le a támogatást a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől (NEAK) — közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) igazgatóhelyettese pénteki sajtótájékoztatóján Budapesten.

Garai Gábor István alezredes az MTI közlése szerint elmondta: az orvosok mellett két asszisztenst, egy gyógyászati segédeszközök gyártásával foglalkozó cég tulajdonosát, gazdasági vezetőjét és üzletkötőjét, valamint egy másik vállalkozás vezetőjét vették őrizetbe.

Az alezredes tájékoztatása szerint a NEAK adatszolgáltatásai alapján a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) tett feljelentést az ügyben, az NVSZ szerint ugyanis felmerült a gyanúja annak, hogy gyógyászati segédeszközt gyártó cégek törvénysértő módon hívják le az egészségbiztosítási alapból az ártámogatást.

Másfél hónap felderítő munka után, november 1-jén, 45 helyszínen tartottak házkutatást és

nyolc ember őrizetbe vettek.

Az orvosok által felírt vényeken olyan személyek adatai szerepeltek, akiknek az egészségi állapota nem indokolta az ortopéd készítményt. A gyógyászati segédeszközök gyártásával foglalkozó cégek képviselői ellenszolgáltatásért cserébe – az intézményekben dolgozók segítségével –

megszerezték idősekről, illetve fogyatékosokról gondoskodó otthonok lakóinak személyes adatait.

Arra is volt eset, hogy az otthonoktól függetlenül magánszemélyek adataival éltek vissza.

A cégekkel kapcsolatban álló ortopéd szakorvosok ezeknek az embereknek a nevére állították ki a vényt, többnyire személyes találkozó nélkül, úgy, hogy a szükséges vizsgálatokat el sem végezték.

A gyártók a termékek elkészítését követően igényelték a támogatási összeget a NEAK-tól. Az eddig feltárt, jogosulatlanul visszaigényelt összeg

eléri a kétszáz millió forintot.

A keddi akcióban nyolc megyében – Baranyában, Békésben, Borsod-Abaúj-Zemplénben, Csongrád-Csanádban, Hajdú-Biharban, Nógrádban, Somogyban és Pest megyében, valamint a fővárosban – 45 helyszínen tartottak házkutatásokat, többek között az elkövetők lakóhelyein, munkahelyein, idősotthonokban, szociális intézményekben, rendelőintézetekben.

Az akció során informatikai eszközöket, iratokat, személyes adatokat tartalmazó listákat foglaltak le. A rendőrök

több mint 350 millió forintnak megfelelő vagyont is lefoglaltak.

Az alezredes közölte: a négy férfit és négy nőt bűnszervezetben és üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással, különleges személyes adattal visszaéléssel és hamis magánokirat felhasználásával gyanúsították meg.

Hét embert a bíróság letartóztatott, egy ember bűnügyi őrizetbe került.

Garai Gábor István alezredes elmondta: a nyomozás jelenlegi szakaszában a 2021-től kezdődően feltárt bűncselekmények szerepelnek, de vizsgálják az érintett vállalkozások és orvosok korábbi tevékenységét is, valószínűleg nőni fog a bűncselekmények és az elkövetők száma, és a kárösszeg is.

A nyomozást vezető Irsai Zoltán az MTI kérdésére közölte: a cégek jellemzően a C-2-es típusú ortopéd cipőt gyártották le, erre ugyanis a NEAK-tól 52 ezer forint támogatást lehet igényelni. Az elkövetők „tömegesen kettesével” írták fel ezeket a cipőket, vagyis egy személy után 100 ezer forintot igényeltek.

Jelenleg csaknem háromezer emberről tudnak, akinek a nevére felírták ezeket a gyógyászati segédeszközöket.

Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke a sajtótájékoztató helyszínén az MTI-nek elmondta, örül, hogy az ilyen ügyek nyilvánosságra kerülnek, mert a kamara álláspontja az, hogy a kisszámú szabálytalankodót pellengérre kell állítani a becsületes többség védelme érdekében. Úgy fogalmazott: az egészségügyben kevés a pénz, és azt a betegek érdekében kell felhasználni, nem megengedhető, hogy az „magánzsebekbe vándoroljon”.

Kincses Gyula közölte: a tisztességes többség védelmében elítélik és felháborítónak tartják a történteket és jelezte, bíznak a nyilvánosság visszatartó erejében.

Videó:

(MTI / nepszava.hu)

Valódi Hírek