Betelt a pohár: Kemény üzenetet küldtek Orbánnak Amerikából

„Itt az ideje, hogy keményen fellépjünk Magyarországgal szemben”.

Jordan Warlick, az amerikai Helsinki Bizottság tanácsadója úgy látja, a NATO-nak meg kellene fontolnia a Magyarországgal való kapcsolatok leminősítését, különösen mivel a szövetség a demokrácia, az egyéni szabadság és a jogállamiság elvein alapul, amelyeket Orbán Viktor szándékosan lepusztít.

„Hatvanhat évvel ezelőtt a magyarok bátran szembeszálltak Moszkva elnyomó birodalmával.

Ennek évfordulóján Orbán Viktor mégis Európát támadja,

ami különös választás, tekintve, hogy Oroszország imperialista háborút folytat Ukrajna ellen Magyarország közvetlen közelében”

— írta az amerikai tanácsadó a The Hillen megjelent véleménycikkében.

A szerző írásában úgy fogalmazott, a februári orosz invázió óta Orbán kimutatta foga fehérjét: nyíltan szövetkezett Vlagyimir Putyinnal, és kormánya a Nyugat megbízhatatlan partnerének bizonyult, miközben boldogan él a nyugati védelem és gazdaság nyújtotta előnyökkel.

Jordan Warlick szerint Orbán illiberális autokráciává alakította át Magyarországot. Hozzátette: a Fidesz 2010-es hatalomra kerülése óta

szisztematikusan felszámolta a demokratikus szabadságjogokat Magyarországon.

„Orbán a Fidesz javára manipulálta a választási törvényeket, az Alkotmánybíróságot megtöltötte haverokkal, és megszilárdította a média ellenőrzését, hogy felerősítse pártja propagandáját”

— sorolta a tanácsadó.

„Itt az ideje, hogy keményen fellépjünk Magyarországgal szemben”

— húzta alá.

Hangsúlyozta: Magyarország törést okozott a NATO Oroszországgal szembeni egységfrontjában, ami súlyos biztonsági és hitelességi kockázatot jelent a szervezet számára. Az amerikai tanácsadó szerint, a szövetség tagjainak meg kellene fontolniuk a Magyarországgal való kapcsolatok leminősítését, különösen mivel a NATO a demokrácia, az egyéni szabadság és a jogállamiság elvein alapul, olyan elveken, amelyeket Orbán Viktor szándékosan erodál.

„Fokoznunk kell a független újságírás és a magyarországi civil társadalom támogatását, valamint fontolóra kell vennünk más eszközöket is, hogy korlátozzuk gazdasági beruházásainkat és katonai partnerségünket Magyarországgal, ha a kormány harcias magatartása folytatódik”

— fogalmazott az amerikai politikai tanácsadó.

Az írás kiemelte: az Egyesült Államok nem dőlhet hátra csendben, miközben egy NATO-szövetséges Putyin Oroszországához igazodik a „semlegesség” követeléseivel, és ezzel egyidejűleg lebontja a demokráciát belföldön. Fontos, hogy az Egyesült Államok egységes hangon szólaljon fel – demokraták és republikánusok egyaránt -, hogy elítélje Magyarország Oroszország iránti hűségét.

(thehill.com / mandiner.hu)

Valódi Hírek