Varga Judit bejelentette: térden csúsznak az EU előtt, csak jöjjenek már a pénzek

Különben nem tudnak harácsolni.

A kormány továbbra is azért dolgozik, hogy a magyar emberek megkapják a nekik járó forrásokat — jelentette ki Varga Judit kedden, miután az Országgyűlés újabb törvényt fogadott el az Európai Bizottsággal való megállapodás érdekében.

A tárcavezető Facebook-oldalán azt írta: a megszavazott indítvány a közérdekű adatok megismerésére irányuló perek lefolytatását gyorsítja és növeli azok hatékonyságát is.

Továbbra is azért dolgozunk, hogy a magyar emberek megkapják a nekik járó forrásokat!

— állította az igazságügyi miniszter.

A közérdekű adat megismerésére irányuló perek gyorsítását célozza és létrehozza a központi információs közadat-nyilvántartást az Európai Bizottság kezdeményezésére az Országgyűlés által kedden elfogadott törvény.

A képviselők 128 igen, 23 nem szavazattal és 12 tartózkodás mellett hagyták jóvá az Európai Bizottsággal való megegyezés érdekében az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény módosítását.

Az infotörvényben önálló alcím alatt szabályozták a közérdekű adat megismerésére irányuló igénnyel összefüggésben indítható pereket.

Létrehozták a közpénzek felhasználásának átláthatósága érdekében a központi információs közadat-nyilvántartást. A bárki számára elérhető felületen a költségvetési szervek, illetve helyi és nemzetiségi önkormányzatok közzéteszik egyes közérdekű és közérdekből nyilvános gazdálkodási adataikat.

A fenti döntések igazolják, hogy a kormány számos lépést tesz annak érdekében, hogy megegyezzen az Európai Unióval. A harcos retorika mögött megindult tehát a kétségbeesett kapálózás az uniós pénzekért.

(MTI korrigálva/Nyugati Fény)

Valódi Hírek