Teljesen összeomlott a Fidesz erdélyi sajtóbirodalma — Tömeges leépítések lesznek a Médiatér lapjainál

Elérte a válság a Fidesz-médiát.

Megválik az Erdélyi Médiatér Egyesület újságírói kétharmadától — számolt be róla a Transtelex.

A magyar adófizetők pénzéből is finanszírozott „médiaközpont”, az Erdélyi Médiatér Egyesület legnagyobb vállalata, a székelyudvarhelyi Prima Press Kft. két hete jelentette be, hogy év végén felfüggesztik nyomtatott termékeik kiadását és terjesztését.

Így az új évtől már nem olvasható a Krónika, Székelyhon, Székely Hírmondó, Heti Hirdető és Nőileg.

A Transtelex információi szerint a megszorítási hullámok most az online újságokat is elérték: a mintegy kilencven újságírónak alig egyharmada tarthatja meg állását a médiaholdingnál.

A Krónika 17 főállású újságírójából csak hatot alkalmaznak a továbbiakban, és a szerkesztőséget is felszámolják. Nem kerüli el az a megszorításokat a Főtér.ro portál sem. A lap arról számolt be, hogy az érintetteket meglepte a leépítés mértéke, de egy ideje tudták, hogy elbocsátásokra lehet majd számítani.

A több mint harminc erdélyi sajtóorgánumot csoportosító médiatröszt Demeter Szilárd ténykedése révén jött létre, illetve kapott jelentős mértékű magyar kormányzati pénzeket. Demeter, aki „az egyesület nem hivatalos nagyköveteként” hivatkozott magára, október végén úgy nyilatkozott: „a válságnak van köze” a zsugorításhoz.

A Magyar Hang információi szerint a nyomtatott lapoknál és az online oldalaknál dolgozó fotósokat is elküldik, de még az elméletileg nyereséges rádióknál is jelentős elbocsátások lesznek: a marosvásárhelyi Gaga Rádiónál például megválnak legalább két hírszerkesztő-bemondótól és a hétvégi műsorok teljes stábjától. A sepsiszentgyörgyi Gaga Rádiónál legalább három emberrel közölték, hogy januártól nem számítanak rájuk, de a gyergyószentmiklósi Gagánál is lesznek leépítések — írta a lap.

(transtelex.ro)

Valódi Hírek