Orbánék körmére ég a rezsihazugság: Kiderült, hogy simán lehetne csökkenteni a brutális gázárakat Magyarországon

Csak politikai akarat kérdése lenne.

A magyar-orosz gázszerződés követi a gáz világpiaci árának változását — ismerte el Szijjártó Péter, azt azonban a Külgazdasági- és Külügyminisztérium nem árulta el az ATV Híradójának, hogy mennyi idő különbséggel érvényesülnek a piaci változások a hazai árakban.

A gáz világpiaci ára az elmúlt időszakban csökkent, a Híradó által megkérdezett energetikai szakértő, Balogh József szerint csupán politikai akarat kérdése, hogy csökkentik-e a rezsit a lakosság számára.

Korábban arról volt szó, hogy az oroszok a világpiaci ár ötödéért adják a gázt Magyarországnak, ez azonban mára

már nem igaz.

Korábbi tájékoztatások szerint a magyar-orosz gázszerződés körülbelül két hónap csúszással közel pontosan leköveti a világpiaci árazást.

Ugyan a Külügyminisztérium nem árulta el, hogy pontosan hogyan követi a magyar gázár a világpiaci árat, Szijjártó Péter elismerte a Híradónak, hogy ez így van:

„A jelenlegi alacsony árak a magyar beszerzési szerződésben is reflektálódni fognak, de pont azért hívják az egyiket spotpiaci árnak, mert az azonnal van, a másikat meg hosszú távú szerződésnek, mert az egy bizonyos időszak után követi le a spotpiaci árazást”

— fogalmazott.

Az ATV felhívja a figyelmet, hogy a földgáz világpiaci ára jelenleg jóval alacsonyabb, mint a nyár elején volt, azaz elvileg a lakossági árnak is csökkennie kéne a fentiek alapján.

A megkérdezett energetikai szakértő szerint ez csupán

politikai akarat kérdése.

A mostani rezsiár-szabályozási időszak december 31-ig tart, így addig biztosan nem várható árcsökkentés.

Rónai Sándor, a DK árnyék-külügyminisztere pénteken azt mondta sajtótájékoztatóján ezzel kapcsolatban:

“Azt tehát már tudjuk, hogy az alacsony világpiaci árak miatt Magyarország is olcsóbban fogja kapni a gázt. Arról ugyanakkor sem a külügyminiszter, sem más nem beszélt a kormányból, hogy

mikor vonják vissza a hétszeres rezsiemelést”

Rónai kiemelte: a kormányzat rezsiemelése nagyon sok embert sodort veszélybe. Megjegyezte, bár az Árnyékkormány a Rezsimentő Alappal szeretne minél többeknek segíteni, a valódi megoldás a hétszeres rezsiemelés visszavonása lenne.

Valódi Hírek