Kiakadt a szakma: Pintér Sándor megadja a kegyelemdöfést az egészségügynek ezzel a reformjavaslattal

Még több dolgozó távozhat így a rendszerből.

Ahogy arról beszámoltunk, Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár szerdán juttatta el a szakmai szervezetekhez azt a törvényjavaslatot, amelyet Pintér Sándor kezdeményez az egészségügy átalakításáról.

A törvénycsomag egyik legfontosabb pontja, hogy a centrumkórházak munkáltatóként szabadon vezényelhetik majd az orvosokat, szakápolókat, valamint

gyógyítói teljesítménytől függően akár 40 százalékkal javulhat, de legfeljebb 20 százalékkal csökkenhet is az orvosok, ápolók bére.

A törvény az eddig érvényben lévő bérezési rendszeren is módosítana, az alap- és középfokú végzettséggel rendelkezők 32 százalékos, a diplomások pedig 55 százalékos béremelést kapnának.

Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke elfogadhatatlannak tartja a javaslatot:

„Az alapbérek visszavétele csak szerződésmódosítással lenne lehetséges, és az oda vezetne, hogy

megint elveszítenénk sok embert az egészségügyből”

— mondta.

A tervben Komáromi Zoltán, a DK egészségügyi szakpolitikusa sem lát sok rációt.

„Nem látom benne azt a koncepciót, hogy ez a rendszer jobban működne, mint ahogy jelenleg működik. A mai rendszernek két hibája van, egyrészt alulfinanszírozott, másrészt kevés benne a szakember”

— fogalmazott.

A módosítás értelmében a tartós ellátásra szorulók ellátását és az ehhez tartozó infrastruktúrát átadnák a szociális szférának, az orvosi ügyeletet pedig az Országos Mentőszolgálat szervezné.

„Az elmúlt évben bebizonyosodott, hogy az Országos Mentőszolgálat egységes sürgősségi ügyeleti rendszere jól működik Hajú-Bihar megyében. A program országos kiterjesztéséről egyelőre nem született döntés”

– kommentálta a hírt a szervezet az ATV-nek,

A Magyar Orvosi Kamarának öt napja van, hogy átnézze és véleményezze a törvényjavaslatot.

Valódi Hírek