Megjelentek a részletek: Háziorvosi praxisokat szüntetnének meg Pintér Sándorék, az idősellátást az egyházra bíznák

Hatalmas reform jöhet.

Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár szerdán jutatta el a szakmai szervezetekhez azt a törvényjavaslatot, amit Pintér Sándor kezdeményez az egészségügy átalakításáról. A kamarák vezetőit jövő hétre találkozóra várja az államtitkár, véleményezhetik majd a javaslatokat.

A törvénycsomag egyik legfontosabb pontja, hogy a cemtrumkórházak munkáltatóként szabadon vezényelhetik majd az orvosokat, szakápolókat, valamint gyógyítói

teljesítménytől függően akár 40 százalékkal javulhat, de legfeljebb 20 százalékkal csökkenhet is az orvosok, ápolók bére.

A javaslat szerint a betegek nem járnak jól, sokkal többet kell majd utazniuk, a megyei centrumkórházak kapnának ugyanis egy sor ellátási feladatot, főleg olyat, amihez sok szakemberre van szükség.

Az Országos Kórházi Főigazgató koordinálja majd az átszervezéseket, azt hogy a kórházak milyen ellátásokat nyújthatnak majd a belügyminiszter rendeletben határozza meg.

Ez a javaslat már nem említi nagyon a szabad orvosválasztás megszüntetését, ami hatalmas felháborodást okozott október elején, mikor napvilágot látott az akkori tervezet.

A csomag a háziorvosi praxisokat is átszabná,

az 1200 főnél kisebb körzeteket 2028-ig megszüntetné,

az önkormányzatoknak lehetősége lenne lemondani, hogy maguk gondoskodjanak a helyi praxisról, ekkor az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) alá tartozó praxiskezelő köt szerződést az orvossal.

Budapest kivételével mindenhol az Országos Mentőszolgálatra bízná az orvosi ügyelet megoldását.

Továbbra is tervben van, hogy államosítják a az önkormányzati szakrendelőket, az önkormányzatok ezt támogatják is, azzal a kikötéssel, hogy a szakrendelők épületeinek az állam ne tulajdonosa csupán használója legyen a továbbiakban.

A tartós ápolásra szorulók ellátását és az ahhoz tartozó infrastruktúrát átadnák a szociális szférának, az idős betegek gondozását a szociális ellátókra és az egyházakra bíznák.

Valódi Hírek