Év végére teljesen eltűnhet a magyar boltok polcairól két fontos alapvető élelmiszer

Nem érdemes árcsökkenésre számítani.

Az egyre emelkedő energiaköltségek további kihívások elé állítják a magyar gazdákat: az idei időjárás miatt az átlagosnál kevesebb termés eleve kevesebb bevételt vetít előre a szezonra, ám ezt is elviheti a tárolás magasabb költsége — írta a Világgazdaság.

Ledó Ferenc, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara zöldségtermesztési alosztályának vezetője a portálnak elmondta: sok termelő most azt fontolgatja, tárolás helyett inkább a betakarítás után, a földek mellől el is adják a terményt. Attól tartanak ugyanis, hogy a megnövekedett tárolási költséget már nem tudják beépíteni az áraikba. Elsősorban a különböző gyökérzöldségekről,

a hagymáról és a burgonyáról van szó, amelyekből egyébként sem volt túl jó termés az idén.

A lap cikkében arról is írt, hogy egyszerű tárolókban karácsonyig lehet minőségveszteség nélkül eltartani a zöldséget, ez után már speciális tárolókra van szükség. Túlkínálat azonban az Európa-szerte alacsony termés miatt akkor sem keletkezik, ha még idén piacra dobják a termelők a teljes készletet, így árcsökkenéssel sem érdemes számolniuk a fogyasztóknak, már csak azért sem, mert a szállítás ára is növekedett.

(vg.hu)

Valódi Hírek