Trifokális műlencse műtét utáni teendők

A trifokális műlencse műtétet egy komplex és alapos szeméteszi vizsgálat előzi meg annak érdekében, hogy a szakorvosok felmérjék szemünk állapotát; felderítsék a szaruhártya felszínét és fénytörési hibáit. Ezek a hibák a szemlencse nem megfelelő törőerejére vezethetőek vissza, illetve arra, hogy a szemgolyó tengelye túl rövid vagy éppen hosszú. A felnőttkori látásromlásnak több oka is lehet, ezeket a tényezőket segít feltérképezni a szakorvosok által végzett, részletes szemvizsgálat.

A trifokális műlencse műtét csupán egy rövid beavatkozást jelent, ami után megújulva térhetünk vissza életünk megszokott kerékvágásába.

Gyors gyógyulás néhány egyszerű szabály betartásával

Mindenképp érdemes egy kis pihenőidővel számolni a trifokális műlencse műtét után. Habár a beavatkozás ma már rutinműtétnek tekinthető és a lábadozás szakasza sem igényel komolyabb előkészületet, látásunk végleges élességének kialakulása akár több hétig is eltarthat. Ezalatt tartózkodjunk a nehéz tárgyak emelésétől, a komolyabb fizikai terheléstől és kerüljük a poros helyeket.

Ne dörzsöljük a szemünket abban az esetben sem, ha viszket vagy könnyezik. Gondoskodjunk róla, hogy néhány hétig ne érje víz, a kozmetikumok használata pedig egyértelműen kerülendő. Úszni semmiképpen se menjünk egy hónapig. Mindezt leszámítva maradhatunk a megszokott tevékenységeinknél.

Élvezzük ki, ahogy látásunk napról napra egyre élesebb és tisztább lesz. Ezzel egy új, minőségi élet veheti kezdetét. Nem kell aggódnunk a szemüveghasználat vagy a kontaktlencse behelyezése miatt, minden pillanatban gyönyörködhetünk a ragyogó színekben és formákban, melyek körülvesznek minket.

Az autó vezetéséhez fokozatosan szoktassuk hozzá magunkat, mivel kissé idegennek tűnhet a megváltozott látásminőség. Mielőtt a kormány mögé ülnénk, győződjünk meg róla, hogy semmilyen zavaró tünet nem befolyásolja már a látásunkat.

Ezeket a tüneteket tapasztalhatjuk a lábadozási időszakban

Szemünk néhány napig érzékeny lehet, de ez teljesen normális. Tapasztalhatunk enyhe diszkomfort érzést, fényérzékenységet vagy könnyezést, és előfordulhat az is, hogy homályos foltokat fedezünk fel a látóterünkben. Ez a regenerációs folyamat természetes velejárója. Látásunk azonban fokozatosan egyre élesebb lesz és a tünetek egy kis idő után teljesen elmaradnak.

A kellemetlenségek gyakrabban és erősebben jelentkeznek azoknál, akik régóta fennálló, előrehaladott szürkehályoggal rendelkeztek. Ilyenkor türelemre van szükség, a teljes látásélesség eléréséig sem kell zavaróan homályos látással számolnunk. Célszerű, ha egy kis segítséget kérünk a családunk egyik tagjától vagy egy barátunktól abban az esetben, ha kicsit nehezen boldogulunk, az utcai közlekedéshez pedig kifejezetten ajánlott kísérőt keresnünk magunk mellé. Ha bármilyen szokatlanul erős tünetet tapasztalunk vagy ha látásunk gyorsan romlani kezd, forduljunk azonnal kezelőorvosunkhoz.

A kontrollvizsgálatok során a szakorvos nyomon követi javulásunk folyamatát. Fontos, hogy minden alkalommal megjelenjünk az előírt alkalmakon, biztosítva ezzel biztonságos gyógyulásunk folyamatát. Tartsuk be az orvos utasításait és járjunk el minden évben egy átfogó szakorvosi szemvizsgálatra!