Lakhatást kínál a Kőbányai Önkormányzat a csütörtökön kilakoltatott családnak

Közleményt adtak ki az ügyben.

Korábban megírtuk, hogy szerdán kilakoltattak egy 84 éves idős asszonyt és az 55 éves, szívbeteg fiát egy kőbányai, Kőrösi Csoma Sándor úti lakosból. Az önkormányzat közleményt adott ki az ügyben, amelyben azt írták: az ügy évek óta húzódik, a bérlők tartozása meghaladta 2 és félmillió forintot, és két éve jogerős bírósági ítélet mondta ki a kilakoltatás jogszerűségét.

Kőbánya Önkormányzatának közleményét az alábbiakban idézzük:

Lakhatási lehetőséget kínálva, szociális felelősséggel és jogszerűen jár el a Kőbányai Önkormányzat a kilakoltatási ügyben

Jogszerűen és szociális felelősséggel járt el az Önkormányzat az évek óta húzódó kilakoltatási ügyben. Bár a volt bérlők egyáltalán nem működtek együtt az Önkormányzattal, a helyhatóság a férfinak és édesanyjának is hosszú távú megoldást kínált a további lakhatásra.

A kilakoltatásról két éve hozott jogerős döntést a bíróság, de az adósok sem az Önkormányzattal együttműködni, sem kiköltözni nem voltak hajlandók az általuk immár jogszerűtlenül használt önkormányzati bérlakásból.

A Kőrös Csoma Sándor úti lakás volt bérlői, egy férfi és édesanyja évekig nem fizették a közösen lakott önkormányzati bérlakás bérleti díját. Tartozásuk 2019 júniusára megközelítette az 1 millió forintot, ezért az önkormányzati bérlakások kezelője, a Kőbányai Vagyonkezelő Zrt. 2019. június 30-ával felmondta a szerződést.

A bérlők részletfizetést kértek, amit a polgármester 2020 márciusában – a koronavírus-járványra is figyelemmel – engedélyezett. Az adósok azonban a részletfizetési megállapodást nem írták alá, együttműködési hajlandóságot nem mutattak, és a lakásból sem voltak hajlandók kiköltözni.

Noha a bérlők a tartozás rendezésére kaptak még egy lehetőséget, a haladékkal sem éltek. Így a Vagyonkezelőnek nem maradt más lehetősége, mint pert indítani a kintlévőség behajtásáért és a lakás kiürítéséért.

A pert a társaság 2020 októberében jogerősen megnyerte.

A bírósági döntésnek a bérlők nem tettek eleget, az általuk jogosulatlanul használt bérlakást továbbra sem hagyták el, ehelyett kérték a végrehajtás felfüggesztését.

Mivel évek óta nem hajlandók együttműködni az Önkormányzattal a helyzet rendezésében, az Önkormányzat állaspontja szerint önmagában a végrehajtás felfüggesztésétől nem várható megnyugtató, hosszú távú és a közösség érdekeit is szolgáló megoldás a lakhatásukra. Már csak azért sem, mert a tartozás időközben tovább halmozódott, és

mára meghaladta a 2,8 millió forintot.

A bérlők a továbbiakban is Kőbányán juthatnak lakhatáshoz. A férfi az Önkormányzattal együttműködő Baptista Szolgáltató Centrumban juthat elhelyezéshez, míg édesanyja az Önkormányzat által működtetett Szivárvány Idősek Otthonában kaphat elhelyezést. Ezekről a lehetőségekről

Kőbánya polgármestere mindkettőjüket levélben tájékoztatta.

Hivatalos egyeztetés a sajtóhírekkel ellentétben a fenti kilakoltatási ügyben aktivistákkal vagy civil szervezetekkel nem történt. A Kőbányai Önkormányzat október 26-án este, illetve 27-én hajnalban kapott az A Város Mindenkié csoport képviselőitől levelet arról, hogy civil szervezetek a tartozás felét kifizetnék, amennyiben a lakásbérleti szerződés folytatódik.

Utóbbira azonban sajnos nincs mód, mivel a vonatkozó önkormányzati rendelet szerint akinek végrehajtással szűnik meg a bérleti jogviszonya, azzal további 10 évig nem köthet új szerződést az Önkormányzat.

Valódi Hírek