Elképesztő botrány: Kilakoltattak egy 55 éves szívbeteg férfit és 84 éves édesanyját Kőbányán (+videó)

Magyarország, 2022.

Az utolsó pillanatban értesült A Város Mindenkié csoport, hogy Budapest X. kerületében, Kőbányán egy önkormányzati bérlakásból csütörtökön délelőtt egy 55 éves szívbeteg férfit és a 84 éves édesanyját tervezik kilakoltatni — írta a Mérce.

A hajléktalanságban és lakhatási szegénységben élő emberek megsegítésére alakult szervezet a lapnak azt a tájékoztatást adta, hogy a család 1977 óta él ebben a lakásban, a lakbért és egyéb költségeket pedig évtizedeken keresztül rendszeresen fizették.

A költségek fizetése azok után szakadt meg, hogy a család egyik tagja súlyosan megbetegedett, aminek következtében elvesztette a munkahelyét is. A betegség következtében több tízezer forintosra nőtt gyógyszerkiadások mellett a család már nem tudta rendszeresen fizetni a lakbért — írták.

Az AVM az eset miatt felvette a kapcsolatot a Menhely Alapítvánnyal és a Hálózat Alapítvánnyal, amelyek az adósság egyharmadát, 850 ezer forintot készek lettek volna támogatás formájában törleszteni, amennyiben az önkormányzat leállítja a botrányos kilakoltatást, és hajlandó rendezni a család bérleti jogviszonyát.

Fontosnak tartották megjegyezni, hogy az önkormányzat a kilakoltatást bármelyik pillanatban felfüggeszthette volna, ám erre nem mutattak hajlandóságot.

Hozzátették azt is, hogy a kilakoltatások Budapesten annak ellenére folytatódnak, hogy a Fővárosi Közgyűlés szeptember 28-i ülésén a képviselők 25 igen szavazat és 4 tartózkodás mellett elfogadták azt a javaslatot, amelynek értelmében a Fővárosi Önkormányzat a november 15-től április 30-ig tartó

kilakoltatási moratóriumot megelőzően sem kezdeményezi magánszemélyek esetében az „eljárást”.

Korábban szintén nagy port kavart az a kilakoltatás is, melynek során az intézkedő rendőrök eltörték Tordai Bence parlamenti képviselő ujját. Akkor Belváros-Lipótváros Önkormányzata egy 67 éves, egyedülálló, krónikus beteg idős hölggyel szemben kezdeményezte a kilakoltatást.

Miután a X. kerületi önkormányzat nem hagyott fel ebbéli szándékával, a rendőrség 10 óra után megkezdte a bérlakás ajtajában tiltakozó aktivisták elhurcolását. Az AVM 7 tagból álló élőláncának résztvevői azt ismételgették az intézkedő rendőröknek:

„Ne legyetek kegyetlenek!”.

Mint írták, az élőlánc felszámolása közben a rendőrség az újságírókra sem volt tekintettel. Az egyik rendőr a Mérce egyik munkatársát is „hátráltatta” munkájában, amikor eltakarta a hátával kamerájukat.

11 óra után a végrehajtó már szabadon megközelíthette a bérlakást.

Azt követően, hogy a rendőrség igazoltatta az AVM aktivistáit, Misetics Bálint szociálpolitikus és fővárosi köztisztviselő, aki maga is részt vett az élőláncban, a lapnak elmondta:

„az önkormányzat nem volt hajlandó időben leállítani a kilakoltatást annak ellenére, hogy a család egyházi és civil segítséggel a fennálló hátraléka felét ki tudta volna fizetni, ha az önkormányzat letesz a szándékáról”.

„Ez lett volna a gondos és emberséges eljárás az önkormányzat részéről, nem szólt érv a kilakoltatás mellett”

— számolt be minderről Misetics Bálint, aki szerint – bár az AVM ezután is mindent megtesz a család érdekében -,

a kilakoltatás most már visszafordíthatatlan.

Videó:

(Mérce/Facebook)

(Címlapkép: illusztráció)

Valódi Hírek