Rezsitámogatás a munkavállalóknak, 270 napos munkakeresési támogatás — Itt vannak az Árnyékkormány legújabb javaslatai

Az Orbán-kormánnyal ellentétben segíteni szeretnének az embereken.

Hétfő reggel összeült az árnyékkormány, és több témát is megtárgyaltak. Az árnyékkormányinfót ezúttal is Molnár Csaba tartotta, aki tájékoztatta a nézőket arról, miről jutottak megállapodásra az árnyékminiszterek.

Az egyik legfontosabb téma az egészségügy helyzete volt.

Orbánék megszüntetnék a szabad orvosválasztás jogát, és a laborhálózatot is államosítaná a háziorvosi rendelőkhöz hasonlóan. Az árnyékkormány szerint erre semmi szükség nincsen, ez semmilyen minőségi különbséget nem fog eredményezni.

A kormány az országos mentőszolgálatra bízná az ügyeleti rendszer üzemeltetését, miközben a saját feladataikat sem tudják ellátni. Mi sem jelzi jobban a helyzetet, minthogy az OMSZ költségvetése kevesebb, mint a vadászkiállításé.

A legnagyobb kárt az árnyékkormány szerint az egészségügyi dolgozók jogviszonyának megváltoztatása jelenti.

Az árnyékkormány arra jutott, hogy mindez súlyos válságot idézne elő az egészségügyben, miközben a bérekről még csak szó sem esik. Javaslataik közé tartozik, hogy az állam a megnövelt rezsiköltségeket teljes mértékben finanszírozza a rendelőkben és a kórházakban, a szűrések kiterjesztése, az ügyeleti rendszer és a sürgősségi ellátás fejlesztése, valamint egy átfogó program kidolgozása a váróslisták csökkentésére.

Molnár Csaba hangsúlyozta, hogy most csak átnézték az egészségügyi rendszer helyzetét, a következő hetekben mutatják be konkrét megoldásaikat.

Az árnyékkormány szerint kevés szó esik az óvodapedagógusokról, akiknek a problémái hasonlóak az iskolai tanárokéhoz. Legnagyobb gond a fizetésük, mivel az átlagbér nyolcvan százalékát keresik meg, és ez folyamatosan csökken; de hasonló gond a szakma elöregedése is.

Az árnyékkormány azt javasolja, hogy a kormány növelje 45 százalékkal az óvodapedagógusok illetményét, mert bérben sem lehet különbséget tenni az óvodában és iskolában dolgozók között. A nem pedagógus dolgozóknak a fizetését is a bérminimum 133%-ra kell növelni.

A cafeteriába be kell építeni a lakhatási támogatást, és ha továbbképzési kötelezettséget írnak elő, akkor ahhoz is nyújtsanak támogatást.

Az árnyékkormány ülésén foglalkoztatáspolitikáról is szó esett. A cégek a megnövekedett költségeket az alkalmazottak elbocsátásával oldják meg, egy álláskeresőnek pedig átlagosan 13-14 hónapba kerül új munkát találnia, miközben a munkanélküli támogatás csak 3 hónapig jár.

Molnár Csaba elmondta: ezt az időtartamot fel kell emelni 270 napra, az összeget pedig az átlagkereset 70%-ára, vagy a minimálbér 120%-ra kell növelni.

Emellett az árnyékkormány másik javaslata, hogy a munkaadók adhassanak rezsitámogatást munkavállalóiknak, otthoni munkavégzés esetén pedig időarányosan kötelező is legyen ezt megadni.

Végezetül a civil szervezetekkel kapcsolatban is fogalmazott meg ötleteket az árnyékkormány. A DK csatlakozik a Civilminimum 2022 programhoz, és beépítik a civilek javaslatait a programjukba.

Az ülés végén az árnyékkormány meghallgatott több tájékoztatót a pedagógussztrájk fejleményeiről, Vodefone felvásárlását ellenző Nodafone kampány állásáról, az orosz-ukrán háborúról és a Gazprom hitel részleteiről, a rezsiemelés tömegsportra való hatásáról, Dobrev Klára nagykövetségi vezetőkkel való tárgyalásáról.

A teljes kormányinfót itt tudod megnézni:

Valódi Hírek