Döbbenet: Ruhákkal és szeméttel fűtenek egy somogyi faluban, hogy ne fázzanak

Elviselhetetlen, fojtogató a levegő, amióta elkezdődött a fűtési időszak.

Sötét fekete füst száll ki néhány családi ház kéményéből Nemesdéden: a falu egyes részein elviselhetetlen, fojtogató a levegő, amióta elkezdődött a fűtési időszak — írta a sonline.hu.

Tompa Boldizsár, a település polgármestere a portálnak elmondta, hogy sajnos vannak akik kilószámra égetnek el ruhákat, cipőket és olykor még műanyagot is égetnek.

„Zsákszámra érkezik olyan ruha a településre, amit a kereskedő nem tudott eladni. Néhányan pedig,

hogy ne fázzanak, ezzel próbálnak meleget csinálni az otthonaikban.

Emiatt napközben gyakran nem lehet kiteregetni és szellőztetni sem. Szóltunk már többször azoknak, akik ruhákkal fűtenek, de nem igazán változtatnak a fűtési módszeren. Néhány szegény családnak egyáltalán nincs pénze arra, hogy tűzifát vagy szenet vásároljon, a többség azonban igyekszik fával fűteni”

— számolt be róla a polgármester.

A szomszédos Pogányszentpéteren nem ennyire súlyos a helyzet, viszont ott is előfordul, hogy néhányan lakkozott és festett épületfával fűtenek otthonaikban. Flinger Tamás polgármester a lapnak elmondta, nemrég bontották el a kultúrházat, ahonnan a helyiek ingyen vihettek el égetnivaló faanyagot. Hozzátette, ruhát és más környezetre káros anyagot nem szoktak égetni a pogányszentpéteriek.

A katasztrófavédők arra hívták fel a figyelmet, hogy nem minden éghető anyag alkalmas tüzelőnek, ezért szeméttel, nedves fával nem ajánlott fűteni. A nem megfelelő tüzelőanyag ugyanis a tüzelőberendezést és a kéményt is tönkreteheti.

(sonline.hu)

Valódi Hírek