Így megy ez a Fideszben: L. Simon László cége kapott egy kétszáz éves kúriát a Velencei-tó partján

Próbálták titkolni.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálaton keresztül került egy értékes velencei ingatlan fideszes érdekkörbe: a tóparti területet ingyen megkapta az államtól a szeretetszolgálat egyesülete, majd rögtön meg is szabadult tőle – írta meg az Átlátszó.hu.

Az ingatlan, a Helios hotel új tulajdonosai között megtalálható az L. Simon László alapította Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány cége. A Máltai Szeretetszolgálat közbeiktatásának köszönhetően már nem nyilvános adat a vételár, de a nyilvános dokumentumok alapján az ötezer négyzetméteres telken lévő épületek mindössze egy velencei családi ház áráért,

100 millió forintért

cserélhettek gazdát.

A történet 2021 márciusában kezdődött, amikor a szállót az állam ingyen odaadta a Magyar Máltai Szeretetszolgálat egyesületének. (Az állam nemcsak az ingatlant, hanem a hotelt tulajdonló céget, a Pro Rekreatione Közhasznú Nonprofit Kft.-t is odaajándékozta)

A Máltaiak szinte rögtön, két hónapon belül értékesítették a Helios hotelt a Helios Projekt Kft.-nek. A cégben közvetetten részesedése van a Velence-tavi Kistérségért Alapítványnak, amit a volt kulturális miniszter, a fideszes L. Simon László hozott létre.

További furcsaság, hogy a májusi adásvétel előtt, már februárban létrehozták a szállót később megvásárló Helios Projekt Kft.-t, aminek neve is egyértelműen arra utalt, hogy a hotelt szeretné megkaparintani.

Az ingatlan pontos árát nem árulták el ugyan az érintettek, de a Helios Kft. 2021-es beszámolója szerint összesen 101 millió forint értékű ingatlannal gazdagodtak.

Az összeget a kiegészítő melléklet tovább bontja:

  • „telek, telkesítés – Velence Tópart utca 34″ címen 51,6 millió,
  • míg „Velence ingatlan” címen 49,8 millió forintot tüntetnek fel,

vagyis a teljes 101 milliós összeg vélhetően a Helios-telek és a rajta lévő építmény vételárát jelenti.

A 100 milliós ár az 5 ezer négyzetméteres tó közeli ingatlanért nagyon baráti lenne. Az utcában 116 millió forintért árulnak egy kétszintes, 185 négyzetméteres családi házat 545 négyzetméteres telekkel, amit a 1970-es években építettek.

Ahogy az önkormányzat lapja írja, viszonylag kevesen tudják, hogy a Helios hotel épülete egykor kúriának épült, ami először a település plébánosának, majd gróf Wickenburg István tulajdonában volt, és akkoriban még közvetlen kapcsolata volt a tó partjával. Az épületben a II. világháború alatt lőszeresládákat gyártottak, majd az államosítás után nádüzemként működött.

A hotelt az állam pénzbeli támogatással is megsegítette. A Pro Rekreatione Kft. 2020-as beszámolójában „Széchenyi Helios Hotel fejlesztési támogatás” címszó alatt 51 millió forintot találtunk.

A hotelt megvásárló Helios Projekt Kft. nulla fővel működik, főtevékenysége a szállodai szolgáltatás. A cégben a Velence-tavi Ingatlanfejlesztő Kft.-nek 35 százalék, a Művészeti Népfőiskola Vagyonkezelő Kft.-nek 5 százalék tulajdonjoga van. A cégek mögött két

Fidesz-közeli

alapítvány áll.

A Velence-tavi Ingatlanfejlesztő Kft.-ben 12 százalékos tulajdona van a Velence-tavi Kistérségért Alapítványnak, amit „a gyermekkorát a tó környékén töltő, és jelenleg is itt élő L. Simon László” hozott létre. L. Simon László korábban kulturális államtitkár volt, jelenleg a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója.

A Művészeti Népfőiskola Vagyonkezelő Kft. a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola Alapítvány tulajdona. A két alapítvány ugyanarra a kápolnásnyéki címre van bejegyezve, a Deák Ferenc u. 10. alá. Ugyanitt található a felújított Halász Kastély, amit korábban „L. Simon László kastélyaként” emlegettek a sajtóban. 2014-ben 267 millió forint uniós támogatást kapott a Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány az épület felújítására.

Valódi Hírek