Rónai Sándor: Miközben Orbán képtelen megegyezni az EU-val, gigaadósságot önt az ország nyakára

Inkább Putyinnal és a kínai diktátorral bazsalyog.

Az Egyenes Beszéd című műsorban élőben kapcsolták Strasbourgból, az Európai Parlament plenáris ülése után Rónai Sándort, aki arról beszélt: miközben az EU kölcsöneire nemet mond a magyar kormány, orosz és kínai hitelekkel eladósítják hazánkat.

A DK EP-képviselője és árnyék-külügyminisztere azt mondta: az Orbán-kormány dölyfből, valamint azért, mert nem tudott időben megállapodni az EU-s támogatásokról az Európai Bizottsággal, nemet mondott 4100 milliárd forintos, 0,4 százalékos kamatozású hitelre.

Ehhez képest (…) a Paks II hitel fillérre ugyanennyi; 4100 milliárd forintos összeg, azonban 4,5%-os kamatozású kölcsönt jelent, ami több mint 11-szerese az EU-s hitelnek.

Borzasztóan rossz üzletet kötött Orbán Viktor

— jelentette ki Rónai. Hozzátette, miközben az orbáni gazdaságpolitika miatt egyre durvább a megélhetési válság Magyarországon, most már csak az orosz és a kínai fél segíti ki a magyar miniszterelnököt.

Megjegyezte: ezen kölcsönökről semmit nem lehet tudni, ugyanis minden részletük titkosított. Az orosz hitelről elmondta: mivel az MVM nem tudott több forintot eladni, illetve több eurót venni, képtelen volt a Gazpromnak fizetni a gázért, emiatt pedig a kormány kénytelen volt beleegyezni a hitelfelvételbe.

Leegyszerűsítve: bementek a boltba, ahol nem tudtaak fizetni, és ezért a termékért cserébe kaptak hitelt — ezért nevezzük Gazprom-hitelnek.

Ez egy óriási gigahitel

— mondta az árnyék-külügyminiszter.

Rónai úgy véli, a hitelt borzasztóan rossz feltételekkel kötötték meg. A hitelfelvételt követően még egy 105 milliárd forint értékű kölcsönt is felvett a kabinet Kínából.

Miközben az egész világ hátat fordít Kínának,

Szijjártó Péter elmegy, és tárgyal háborús bűnösökkel

— jelentette ki, hozzáfűzve: azzal a hatalommal egyezkedik az Orbán-kabinet, amely ártatlan emberek tömegének haláláért felelős.

Az EP-képviselő szerint ez óriási károkat okoz Magyarországnak, ugyanis a civilizált világ elfordult Oroszországtól, Orbán Viktor és kormánya azonban

foggal-körömmel ragaszkodik ehhez a putyini barátsághoz„,

ami véleménye szerint tovább mélyíti a válságot Magyarországon.

Az MVM az oroszoktól és a kínaiaktól felvett hitelével kapcsolatban elmondta: azokat nagyon károsnak tartja magyar szempontból. Hozzátette: a diktatúrákból felvett hitelek miatt teljesen elszigetelődik Magyarország a nemzetközi piacon.

Rónai Sándor felidézte: Magyarország az utolsó olyan EU-tagállam, amely nem ratifikálta Finnország és Svédország NATO-csatlakozását, és ez tovább árt hazánk megítélésének. Szerinte ezek miatt még távolabb kerülünk attól, hogy a kabinet megegyezzen az uniós forrásokról az EB-vel.

Orbán Viktor továbbra is Putyin és Kína embere;

ezeknek a befolyása alatt teszi a dolgát

— jelentette ki az EP-képviselő.

Zárszóként megjegyezte, hogy

nagy átverés zajlik az emberek szeme láttára,

ugyanis szerinte a magyar emberekkel fizetteti meg a kormány az elhibázott gazdaságpolitikája árát az energiaszolgáltatókon keresztül.

Rónai Sándor interjúját itt lehet visszanézni:

(Rónai Sándor/Facebook)

Valódi Hírek