Most érkezett: Megjelent a pályázat, amiből Orbán Viktor már eleve ki van zárva

Ahogy Novák Katalin is.

Többek között Orbán Viktor és Novák Katalin sem lehet az Integritás Hatóság tagja, mint ahogy egyetlen miniszter, illetve Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója sem — szúrta ki az Mfor az Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság által most megjelentetett pályázat kiírásában.

Az IH az a hatóság, amelynek létrehozásához köti egyebek mellett Brüsszel

az európai uniós források kifizetését.

Az IH igazgatósági (it) elnöki és két elnökhelyettesi pozícióira október 25-ig lehet jelentkezni, a pályázati kiírásból pedig kiderül, hogy ki nem jelentkezhet:

A miniszterelnök és a köztársasági elnök mellett a pályázatból ki vannak zárva a miniszterek és Orbán politikai igazgatója is, továbbá nem jelentkezhetnek kormánybiztosok, miniszterelnöki biztosok, miniszterelnöki megbízottak, miniszteri biztosok, államtitkárok, közigazgatási államtitkárok, helyettes államtitkárok, a fővárosi és megyei kormányhivatal vezetője.

Nem nyújthat be pályázatot Karácsony Gergely, az ő helyettese, polgármesterek és alpolgármesterek, helyi vagy megyei önkormányzati képviselők, megyei közgyűlés elnöke és alelnöke, országgyűlési képviselő, illetve az Európai Parlament tagja sem pályázhat.

Továbbá olyan személy, aki párt, pártalapítvány tagja vagy politikai párttal, pártalapítvánnyal foglalkoztatásra irányuló jogviszonyban áll, ideértve bármely önkéntes alapon vagy díjazás ellenében végzett tevékenységet.

Végül a gazdasági társaság vezető tisztségviselője, vezető testületének tagja, felügyelőbizottsági tagja, cégvezetője, tulajdonosa is ki van zárva a potenciális it-tagok köréből.

A tiltás öt évre visszamenőleg szól.

A pályázóknak ugyanakkor:

  • rendelkezniük kell jogi, közgazdasági vagy pénzügyi területen szerzett egyetemi végzettséggel,
  • minden kétséget kizáróan függetlennek kell lenniük,
  • a közbeszerzéshez és a korrupció elleni küzdelemhez kapcsolódó jogi vagy pénzügyi területeken szerzett széles körű szakmai gyakorlatot vagy tudományos munkásságot szükséges felmutatniuk,
  • továbbá nemzetközi háttérrel és tapasztalattal kell bírniuk, beleértve az európai uniós ügyeket is.

Valódi Hírek