FRISS: Magyarország nem szavazta meg, hogy az unió kiképzőmissziót küldjön Ukrajnába

A költségeihez sem járulunk hozzá.

Magyarország egyedüliként nem szavazta meg az EU kiképzőmisszióját, a konstruktív tartózkodás lehetőségével élt, tehát nem gátolta, de nem is támogatta azt

— jelentette be Szijjártó Péter külgzadasági- és külügyminiszter Facebook-oldalán.

Hétfőn döntött az Európai Tanács arról, hogy az Európai Unió katonai kiképzőmissziót küld Ukrajnába, hogy javítsák az ukrán fegyveres erők képességét.

Szijjártó elmondta, hogy a magyar kormány kiképzőket sem küld, és a kiképzőmisszió költségeihez sem járul hozzá.

A misszió célja, hogy hozzájáruljon az ukrán fegyveres erők felkészültségének fokozásához a katonai műveletek hatékony végrehajtása érdekében, lehetővé téve Ukrajna számára, hogy megvédje területi egységét a nemzetközileg elismert határain belül, gyakorolhassa önállóságát, és megvédhesse a polgári lakosságot.

A misszió tagállamok területén fog működni, a központja Brüsszel lesz, az Európai Unió Külügyi Szolgálata (EKSZ) biztosítja majd a működést.

A Tanács fegyverszállítási támogatásokról is döntött, ezt Magyarország is megszavazta, bár Szijjártó elmondta, hogy ezt nem biztos, hogy következő alkalommal is meg tudja majd tenni, hiszen az illegális bevándorlók elleni küzdelemnél is szükség van a pénzre a külügyminiszter szerint.

Valódi Hírek