Összedől a kormányfő kártyavára: Egy német lap keményen nekiment Orbánnak

Szabad-e ekkora figyelmet szentelni egy rasszista embernek? — kérdezte a szerző.

A német Berliner Zeitung véleménycikkében arról írt, hogy Orbánnak tizenkét évnyi kormányzás után sikerült a magyar államot autoriter elképzelései szerint átalakítania.

A lap szerzője írásában azt nehezményezi, hogy pódiumbeszélgetésre hívták Orbán Viktort. Hozzátette azt is, hogy a magyar miniszterelnök berlini látogatása „nagy port kavart”. A német lap szerint Orbánnak tizenkét évnyi kormányzás alatt sikerült a magyar államot autoriter elképzelései szerint átalakítania.

„Az eredmény egyfajta látszatdemokrácia,

amely egyre drasztikusabban korlátozza a választójogot, a jogállamiságot és a sajtószabadságot”

— írta a szerző.

Az írás úgy folytatja, „elméletben Orbán osztja az Európai Unió értékrendjét, a gyakorlatban azonban úgy látja, hogy Brüsszel Washington bábja, és konzervatív felkelést tervez a liberális értelmiségi elnyomás ellen, amelyet ő Európában lát”.

Kitért rá, hogy Orbán Viktor ezen ellenállás vezetőjének tekinti magát, és itt kezdődik a szabadságharca. Orbán berlini látogatása okán pedig felmerül a kérdés, hogy

szabad-e ekkora figyelmet szentelni egy bevallottan rasszista embernek, szabad-e egyáltalán beszélgetni vele.

A szerző szerint „abban az esetben igen, ha még hiszünk abban, hogy a nyílt kommunikációs csatornák jobbak, mint a zártak, és amikor bízhatunk abban, hogy egy olyan politikus, mint Orbán Viktor, minden alkalommal bebizonyítja, hogy mennyire ferde elképzelései vannak”.

A cikk kitért Orbán „harcára” is, mellyel kapcsolatban megemlíti, hogy „egy hagyományos, fehér, keresztény, heteroszexuális Magyarországért, egy büszkeséggel töltött nemzetért teszi, mindennel szemben, ami furcsa és más, az állítólag veszélyt jelent”.

A szerző felidézte Orbán „kevert fajokkal” kapcsolatos botrányos kijelentéseit is, amivel kapcsolatban megjegyezte: ezzel a világnézettel nyerte meg Orbán áprilisban a magyarországi parlamenti választásokat.

A publicista felidézte azt is, hogy Orbán az Union Berlin stadionjában találkozott a magyar válogatott Schäfer Andrással is, akitől egy 1. FC Union mezt kapott ajándékba.

(berliner-zeitung.de / mandiner.hu)

Kapcsolódó:

Világbotrány: Felbőszültek az Union Berlin szurkolói Orbán miatt — Nem értik, mit keresett egy “fasiszta vezető” a stadionjukban

 

Valódi Hírek