Itt a bizonyíték: Akkorát hazudott Orbán Viktor Berlinben, hogy a Holdról is látszik

Orbitális kamu.

Orbán Viktor Berlinben azt nyilatkozta, hogy a Barátságon kívül Magyarországra nem érkezik más olajvezeték, ez azonban hazugság — hívta fel a figyelmet a Népszava csütörtökön.

A valóság a miniszterelnök állításával szemben az, hogy az Adrián keresztül 44 éve eljut hozzánk a tengeren szállított nyersanyag.

„Magyarország egy landlock country. Nem lehet tengeren odaszállítani az olajat. Csak csövön. A cső egyik vége Oroszországban van, a másik vége Magyarországon. És nincs másik cső. Tehát ha valaki az olajembargót megfogalmazza, akkor a magyar gazdaság másnap leáll”

— fogalmazott Orbán Viktor kedden egy berlini konferencián.

Ezzel szemben a Népszava arra hívja fel a figyelmet, hogy az Adria-vezetéken keresztül ugyanis

1978 óta érkezhet a horvátországi Omisalj kikötője felől tengeren szállított kőolaj

a Mol százhalombattai finomítójába.

A Barátság déli ága Magyarország felé összesen évi 8-12 millió tonna kőolaj szállítására alkalmas, az Adria vezeték pedig akár évi 14 millió tonna nyersolajat is képes lenne ideszállítani. Ugyanakkor a Mol korábbi nyilatkozatai szerint egy horvátországi szűkület miatt

a mostani szint évi 10,8 millió tonna.

A lap megjegyzi, hogy szakértők szerint az Adria kétségkívül, érdemben alkalmas lenne akár a teljes Barátság kiváltására is, bár ebben az esetben nem csak a százhalombattai, hanem a pozsonyi (szintén molos) finomítót is annak kéne ellátnia.

Ennek ellenére május végén az Európai Tanács az egész EU-ra kiterjedő, január 1-től érvényes nyersolaj-behozatali tilalom alól a Barátság vezetéken ellátott államok számára ideiglenes felmentést adott.

A Barátság északi végén lévő lengyelek és a németek ugyanakkor jelezték, hogy önként lemondanak a lehetőségről. A jövőbeli felmentést csak a csehek, a szlovákok és a magyarok használják ki.

 

Valódi Hírek